2022.12.14. 07:00
Hársméznagyhatalom lett a gyulai várban Somogyból
Hársméz kategóriában a kaposmérői Hanzel Róbert lett az első, őt követte második helyen a siófoki Csizmazia Gábor, a dobogó harmadik fokára a somogyjádi Ballér testvérek állhattak fel.
Fotó: LANG ROBERT
Közel félezer mézmintát értékelt a szakmai zsűri a méhészek legjelentősebb országos versenyén a hétvégén. A XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon az értékelési szempontok között szerepelt a tisztaság, a víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illat jellege, az íz tisztasága, a csomagolás, valamint a harmónia, az összbenyomás. A gasztrorendezvény keretén belül szombaton hirdették ki a fajtamézversenyek eredményét, valamint az is kiderült, melyik az idei év legjobb magyar méze. A zsűri értékelése alapján a díjazottak között több somogyi méhész is szerepelt.
Fajtaméz kategóriában a kaposmérői Hanzel Róbert hársméze nyert.
– 2015 óta minden évben indultam a rangos versenyen – mondta el Hanzel Róbert érdeklődésünkre. – Az első évben a vegyes virágmézem lett kategóriagyőztes és utána második, harmadik helyezéseket értem el. Most ismét sikerült a dobogó legfelső fokára felállnom. Nem számítottam ilyen szép eredményre, de nagyon örülök neki. Hanzel Róbert méhei az ezüsthárs fákról gyűjtötték a virágport a Zselicben.
Fajtaméz kategóriában a másik két dobogós helyezést is somogyi méhészek szerezték meg. A siófoki Csizmazia Gábor lett a második és a somogyjádi Ballér testvérek állhattak fel a dobogó harmadik fokára. – Nagyon örültünk a dobogós helyezésnek, bronz, arany, ezüst minősítést is kaptunk vadszeder, vegyes virágmézünk és hársmézünkért – mondta el Ballér Róbert méhész. Magyarország minden szegletéből és határainkon túlról is érkeztek méhészek a gyulai rendezvényre. A mézlovagok fáklyákkal vonultak a várba, és több érdekes szakmai előadást is hallhattak az érdeklődők; vásár és gyermekprogramok színesítették a fesztivált.
A győztes hársmézről Hanzel Róbert elmondta, úgy tapasztalja, nem mindenki szereti a hársmézet enyhe, de jellegzetes, kissé kesernyés íze miatt.
– Természetesen van olyan vásárlóm, aki csak ezt a fajtát fogyasztja – tette hozzá a kaposmérői szakember, aki tíz éve méhészkedik. Elmondta, azt is látja a piacon, hogy az akácméz továbbra is nagyon kedvelt, de mostanában jobban fogy az olcsóbb vegyes méz.