2022.12.02. 07:00
Kézzel festett ízekkel lesz édesebb az ünnep
Tojáskrémlikőrös, konyakmeggyes, esetleg karamellás bonbon. Több tucatnyi ízben készít finomságokat a karácsonyi ünnepekre Földes Csilla. Balatonlellei műhelyében sorakoznak egyedi finomságai, sokan ajándéknak rendelik tőle az édességet.
Fotó: TIBOR KOVACS
Nagy a sürgés-forgás Földes Csilla lellei csokoládékészítő műhelyében. Ottjártunkkor férje a rendeléseket készítette össze a futárnak, felesége ecsettel a kezében egymás után készítette a kézműves bonbonokat.
– A karácsonyi ünnepek előtt nem unatkozunk. Főként vállalkozások rendelnek tőlünk bonbonokat dolgozóiknak, partnereiknek – mondta el Földes Csilla. A 9-12-20-35 szemes dobozokba egyesével készülnek a finomságok, egy szemen 3–4 festékréteg található. – Népszerű a tojáskrémlikőrös, mézeskalácsos, vörösboros, áfonyás, mangós, karamellás bonbon, egy harmincöt darabos válogatásba legalább harminc íz belekerül – mutatta a frissen készült édességeket a balatonlellei kézműves. Megjegyezte: az előző évekhez képest azt tapasztalja, hogy kicsit csökkent a forgalma, de szerinte a csokoládé sosem megy ki a divatból. Szerinte a vásárlók egyre tudatosabban keresik a minőségi alapanyagból készült kézműves édességeket.
Így készülnek a különleges lellei édességek
Fotók: Kovács Tibor– Ajándékkiegészítőnek is viszik magánszemélyek a bonbonokat, sajnos az alapanyagárak növekedését nem tudjuk követni, a csokoládé, a vaj, a tejszín duplájára emelkedett, nem beszélve a csomagolóanyag áráról.
Földes Csilla táblás csokoládékat is készít. A gyerekek körében a színes csokinyalókák és a tejbe keverhető pillecukros fehércsokoládé a sláger. A kézműves cukrász hét évvel ezelőtt kezdett el bonbonokat készíteni. Azóta több nemzetközi versenyen indult, amelyeken szép eredményeket ért el. Legutóbbi indulásakor bronz minősítést kapott pitypangkrémes bonbonja egy angliai világversenyen. A napokban várja az értesítést, hogy az idén elküldött két bonbonja hányadik lett az Academy Of Chocolate (AOC) világversenyen.