2023.03.24. 17:15
A Krisna-völgy konyhájába nyertek betekintést, kitchri és datolyagolyó készült
Nem csak főztek, hanem meg is kóstolták azokat az ételeket, amelyek a somogyvámosi Krisna-völgy főző workshopján készültek. Pécsről és a környékbeli Balatonboglárról is érkeztek résztvevők, hogy indiai vegetáriánus ételekkel megismerkedhessenek.
Fotó: TIBOR KOVACS
Különleges illat csábította minket a somogyvámosi Krisna-völgy konyhájába. Mint megtudtuk, az egyik legkedveltebb fűszerüket, a római köményt éreztük. Mindenki sürgött-forgott a konyhában. Volt, aki a céklát szeletelte, más pedig a kínai kel salátát párolta.
– Én először járok a Krisna-völgyben és három hónapja követem a vegetáriánus étrendet és úgy érzem, hogy kicsit beszorultam, szerettem volna a párommal tanulni itt, rengeteg fűszert használnak, amelyekről nem is hallottam – mondta el Kovács Krisztián, aki Pécsről érkezett és szerviz mérnökként dolgozik. Hozzátette: az itt tanultakat szeretnék a mindennapokban is alkalmazni, a búcsúra mindenképpen visszatérnek.
– Balatonboglárról érkeztem és a férjem nagyon szereti az indiai konyhát, valamint elkezdtünk egy méregtelenítő kúrát és kerestem a lehetőséget, hogyan tudunk változatosan főzni – mondta el Dávid Barbara. Hozzátette: nagyon sok konyhatechnikai eljárást és ízesítést tanultak a séftől.
Főző workshop a Krisna-völgyben
Fotók: Kovács Tibor– Négyféle indiai ételt készítettünk, egy kitchrit, indiai zöldséges-babos rizottót, édesburgonyás-spenótos-aszalt paradicsomos zöldséges levest, céklás, leveles kel salátát szezámos majonézzel, valamint desszertnek datolyagolyót tálalunk – mondta el az orosz származású Gopali devi dasi, aki sokáig élt Törökországban és hat éve a somogyvámosi Krisna-völgy az otthona. Az étterem vezetője hozzátette: a résztvevők közül sokan próbálnak hús nélkül étkezni és szeretnék megtanulni, hogyan főzzenek változatosan.
– Kell a változatosság, hogy az étkezés ne legyen unalmas és ne lépjenek fel egészségügyi problémák, azt próbálom bemutatni, hogyan lehet ismerős, könnyen fellelhető zöldségesből vegetáriánus ételeket elkészíteni – tette hozzá Gopali devi dasi, Megjegyezte: hagyomány már, hogy minden hónapban egy főző workshopot indítanak, amelyen más-más komplett menüsort főznek.
– Az ország minden tájáról érkeznek visszatérő érdeklődők, akik szeretnék megismerni étkezéskultúránkat és vendégségben én is mindig a konyhába megyek, mert ott történnek a legfontosabb dolgok –mondta mosolyogva a séf.