Árvízi helyzet

2023.08.09. 10:35

Hatékony az árvízi védekezés Somogyban

Neszményi Zsolt, főispán a Somogy Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke az ártéri területen járt szerdán.

A Dráva vízszintje szerdán 10 órakor 528 centiméteren állt Barcsnál, ahol a szakemberek és a megyei vezetők tartottak bejárást és tájékoztatót szerdán reggel.

Neszményi Zsolt, főispán és Koós Csaba, barcsi polgármester Fotó: Kovács Tibor 

Neszményi Zsolt főispán, a Somogy Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke elmondta, hogy tegnap este harmadfokú készültséget rendeltek el, de a vízszint várhatóan a kora délutáni tetőzéskor nem éri el Barcson az eddigi mért legmagasabb, 620 centiméteres szintet. Őrtilosnál és Vízvárnál viszont megdőltek a rekordok 493 és 818 centiméteres vízállással, közölte a főispán Barcson. 

Fotó: Kovács Tibor 

Kiemelte, hogy a vízügyi igazgatósággal, a katasztrófavédelemmel és a települések polgármestereivel együttműködve hatékonynak bizonyult a védekezés, a lakóházak és az itt élők nem kerültek veszélybe.
Bencs Zoltán a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a helyi sajátosságokról elmondta, hogy Somogyban a magasparti viszonyoknak köszönhetően nem lett nagyobb probléma, ugyanakkor a felső-somogyi szakasz ártere megtelt vízzel.

Bencs Zoltán és Neszményi Zsolt. 
Fotó: Kovács Tibor


A bejáráson részt vett Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Tarlós István ezredes, a vármegyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese, Koós Csaba barcsi polgármester, Fehér Gábor alezredes, a vármegyei területi védelmi bizottság titkára, valamint Tanicsné Laklia Cecília, a Barcsi Járási Hivatal vezetője.

Fotó: Kovács Tibor                         

A Dráváról Koós Csaba, barcsi polgármester is osztott meg friss képeket közösségi oldalán. A városvezető a minap nyilatkozott a sonline.hu-nak. A drávaszabolcsi kikötőben kedden kora délután már az úttal egy szintbe került a folyó, de akkor még nem lépett ki medréből. Barcson az önkormányzat lezárta a drávai szabadstrandot, ahol teljesen a víz az úr. – Az épületeinket védjük a strandon, ahol jelenleg térdig ér a víz. Ez még nem a jéghegy a csúcsa, az előrejelzések szerint a víz másfél méteres is lesz itt – mondta Koós Csaba, Barcs polgármestere lapunknak. – A büfé és vizesblokk ártérre épült, így mindig számolnunk kell azzal, hogy időnként benéz a Dráva. A barcsiaknak ez nem újdonság, szerencsére a víznek van hova folynia. A határ horvát oldalán már elöntött egy legelőt, ami jól látható a Dráva hídról – tette hozzá a városvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában