Sonline.hu videó

2023.08.26. 17:17

Lecsóillat töltötte meg a balatonszárszói strandot

Rekordszámú negyvenhat főzőcsapat adta le nevezését a tizenhatodik nemzetközi balatonszárszói lecsófesztiválon.

Koszorus Rita

Fotó: Németh Levente

A központi strandot már délelőtt belengték a finom illatok, hiszen a csapatok igyekeztek időben nekilátni a díjnyertes fogásoknak.  

A Semmi extra fantázianevű lecsóval készültünk, aminek a nevében is benne van, hogy nem teszünk bele különleges hozzávalót csak a klasszikus összetevőket,

mondta Major Béláné a nem is olyan titkos praktikákat a hagyma kevergetése közben. A kőröshegyi csapat mutatós asztallal készült, ahol házi kolbász, szalonna és sajt is csábította az érkező látogatókat kóstolásra. 
A jó lecsó titkát kerestük a Balatoni Bikák standjánál, ahol isteni, füstös illatok terjengtek a levegőben. – Mindenkinek mást jelent a tökéletes lecsó és mindenhol máshogy készítik, más fűszereket használnak. A paprika, paradicsom, hagyma alap, mi egy füstölt csülkös, gombás lecsót készítünk, mert szeretjük a lecsót és a csülköt is, mondta Torma Zoltán

Fürdőruhában kavargatták a sercegve sülő vöröshagymát a bográcsban a Baranyai Aranyai csapat hölgytagjai. A név csalóka, hiszen nem Baranya vármegyéből érkeztek a versenyzők. – Mi egy tantestület vagyunk a budapesti 14-ik kerületből. Ez egy nyár végi csapatépítő program is nekünk, a kollégák nagy része még a vízben van, mutatott a part felé Vizlerné Németh Mária, aki valójában balatonszárszói származású. Minden évben meghívom a kollégáimat a lecsófesztiválra és sokan vevők a programra, tette hozzá. Ők is az egyszerűség elvét követték a lecsókészítésben, ahogyan azt a legtöbb főzőcsapat vallotta kérdésünkre. 

Ez igencsak nyerő taktikának tűnt, mert Maurer István a zsűri elnöke elmondta, hogy a bírálatnál figyelembe veszi azt is, hogy mennyire hűek a főzőcsapatok az alaprecepthez. – Először a kinézet fontos, megnézzük az ízét, hasonlít -e egyáltalán a lecsóra az elkészült étel. Fontos az alapanyag, én úgy láttam, hogy mindenki a saját paprikáját és paradicsomát hozta, tehát igyekeznek a saját ízvilágukat elhozni a nevezők, füstölt kolbászt és házi szalonnát is láttam, mondta Maurer István
A megnyitón Kiss Dezső Péter gasztronómiai újságíró egy díjat adott át Túrós Andrásnak, az Országos Polgárőrszövetség elnökének a gasztronómiai hagyományok ápolásáért. 


Szajcz Adrián a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a versenyzőket, aki felhívta a figyelmet, hogy a balatonszárszói központi strand különdíjat kapott a Kék Hullám zászló minősítésen idén a magas szintű szolgáltatások biztosításáért. Szemmel láthatóan elégedettek a strandolók a fürdőzési lehetőséggel, hiszen sokan csobbantak főzés előtt, után vagy éppen közben. A part teljesen megtelt szombat délelőtt, hiszen a rekkenő hőség a hűsítő habokba csábította az embereket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában