Pályaválasztás

2023.09.30. 17:33

Most hozzák meg a döntéseiket a jövő szakemberei: nyílt nap a kaposvári középiskolában

Pályaválasztási nyílt napot tartottak szombaton a kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Lamping József Technikum és Szakképzőiskolában. Az asztalosipari remekművektől a számítógépes tervezés rejtelmein át a sminkelésig több szakmából kaptak ízelítőt a kamaszok és a szülők. Csaknem száz érdeklődő kereste fel a középiskolát, ahol öt ágazatban összesen 16 szakmát oktatnak.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

- A jövő iskolája, dönts okosan! – ezzel a mottóval várták a tiniket. Nézics Ferenc 14 éves lányát kísérte el a rendezvényre, s először a kozmetikai bemutatóra igyekeztek. A középkorú férfi szerint a pályaválasztás felelősségteljes döntés, általában hosszú távra szól, s épp ezért tanácsos alaposan körbenézni.

A vízügyi technikus képzés és az építészet is érdekel, jó, hogy egy helyen ilyen sok mindent lehet megismerni

 -mondta a 13 éves Maretics Martin, aki szüleivel kereste fel a szombati rendezvényt. Édesapja, Maretics Zoltán szerinte fontos kezdeményezésről van szó, mivel a fiatalok és a szülők hasznos információkhoz juthatnak a rendezvényen. S a gyakorlati bemutatóknak köszönhetően kedvet kaphatnak a szakma tanuláshoz. 

Fiókos szekrény, szerszámos láda, hokedli: az asztalosok vizsgáján készült remekműveket is megnézhették a látogatók, a kozmetikusoknál a sminkelés titkait ismerhették meg, a fodrászoknál a hajfonatkészítés fortélyaiból kaptak ízelítőt. A vízügyi képzésre jelentkezőket mikroszkópos bemutató várta, s a festő, mázoló, tapétázó tanulók is részt vettek a szombati találkozón,  Olman Vivien oktató irányításával egy gipszkartont látványosan lazúr festékkel díszítettek.

Örülünk, hogy továbbra is ennyien érdeklődnek iskolánk iránt, kaposvári, somogyvári, berzencei, igali, barcsi, nagyatádi és lengyeltóti látogatók is érkeztek

 – mondta Agócs Attila, a (KSZC) Lamping József Technikum és Szakképzőiskola igazgatója.  A nyílt nap ismét megerősítette: a kamaszok versenyképes szakmát akarnak tanulni, s nálunk bőven van választási lehetőség. Továbbra is népszerű szakma a kőműves, az ács, a burkoló, a bádogos és a festő, akárcsak a kozmetikus vagy a fodrász képzés. A fiatal, szorgalmas, felkészült szakemberek azonnal munkába állhatnak, s a 2024-2025-es tanévben is várhatóan 16 szakmából választhatnak leendő diákjaink.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában