2023.10.09. 07:00
Mindenki nyugodjon meg, lesz elég mogyoró a karácsonyi csokoládéba
Szüretelik a mogyorót Balatonboglár határában. A nyári csapadékos idő kedvezett a csonthéjasnak, amit héjasan és pucolva is értékesítenek nagyjából a tavalyi áron.
Fotó: Nemeth_Levente
Gyenes Szilárd családi gazdálkodó 2,5 hektáron termeszt évek óta mogyorót. Azt mondja, az időjárás az idén kedvezett a mogyorónak.
– A nyári csapadékos idő miatt szép lett a termés, teltek a szemek, a laboreredmények alapján magas a vitamin-, az ásványianyag- és az olajtartalma egyaránt – mondta a gazdálkodó. – Egy átlagos évben egy fáról 5-6 kilónyi mogyorót szedünk, most viszont többet tudunk betakarítani, jó közepes az idei termés – mondta el Gyenes Szilárd.
– Sikerült tavaly ősszel visszavágni az ágakat, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy az 1985-ben telepített ültetvény több termést hozott – jegyezte meg a gazdálkodó.
Balatonbogláron négy-öt fajtát termesztenek, a legnépszerűbbek a nagy méretű Barcelona és a római. Kisebb mennyiségben pörkölnek is mogyorót, és olaj is készül belőle.
Megkezdték a mogyoró szüretelését
Fotók: Németh LeventeA betakarítást a héten kezdték el, és október végére tervezik az értékesítést. – A mogyorót héjasan és pucolva is eladjuk, vetésre és csokoládétöltelékhez használják fel – mondta el a termelő. Hozzátette: az emelkedő üzemanyagárak, a magas bérköltségek és az inputanyagok drágulása miatt nagymértékben nőttek a költségeik. – Minimális áremelkedést tapasztalunk, 1500-1600 forintért veszik át a mogyorót, de ez a felvásárlási ár még mindig nem fedezi a költségeinket – emelte ki Gyenes Szilárd.
Lengyeltótiban már végeztek a mogyoró betakarításával huszonhárom hektáron. – Az idén kedvező volt az időjárás, szép és bőséges lett a termés – mondta el Cziráki Imre, a Juglans Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a mogyorót hazai áruházláncoknak adják el héjasan nagyjából a tavalyi áron.
Egészséges rágcsa agynak és szívnek
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Vármegyei Igazgatóságának adatai szerint Somogyban 359 hektáron foglalkoznak mogyoróval, a legnagyobb területek Hácson, Háromfán, Berzencén, Lengyeltótiban és Balatonbogláron vannak. Egy-két termelő foglalkozik feldolgozással, például mogyoróolaj vagy pörkölt mogyoró készítésével. A mogyoró gazdag telítetlen zsírsavakban és vitaminokban, tartós fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenti és javítja a koncentrációképességet is.