HUSZÁR önkéntes mentőszervezet

2023.10.10. 06:55

Megvan a vizsga! Folytathatja az életmentést a KÖTÉL, akár nemzetközi porondon

Sikeresen zárult a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet ENSZ INSARAG újraminősítése. A magyar csapat a bulgáriai gyakorlaton bizonyította felkészültségét. A kaposvári kötelesek tíz taggal vettek részt a nemzetközi megmérettetésen.

Góz Lilla

Fotó: SZOKE PETER BM-OKF

Szombaton hajnalban érkezett haza Bulgáriából a Kötél egyesület tíz tagja. 

 Már az érkezés izgalmasra sikerült, a számunkra kijelölt táborhelyet nem lehetett megközelíteni és homlokrakódót kértünk kölcsön, hogy utat csináljunk, bejuttatva a felszerelést a rész iparterületre

 – mondta el Bodó László, a Kötél egyesület vezetője. Hozzátette: minden, ami egy természeti katasztrófánál elképzelhető volt, az megvalósult a nemzetközi gyakorlaton. Kellett alpin technikát alkalmazniuk, eltűnt személyt keresniük, a legnehezebb egy beton átvágása volt. – Harminc centiméteres betont kellett áttörni egy borzasztóan szűk helyen, ahol ülni sem tudtunk – mesélte Bodó László. Hozzátette: a gyakorlat végén egy úgynevezett csekklistát kaptak. – Úgy kell elképzelni, mint az autóknál a műszaki vizsgát, minimális eltérések lehetnek, de például a piros pont nem pozitívat jelent, hanem komolyabb hibát – mondta el Bodó László. Megjegyezte: a sikeres gyakorlatot követően újabb öt évre tíz tagjukkal a világ bármely részén lévő katasztrófahelyzetben bevethetőek. 


Bodó László kiemelte: több esetben kaptak a csapatok olyan feladatot, hogy menet közben kellett változtatni a tervezett taktikán. Egy szimulált vonatbalesetnél több csapat egészségügyi komponense dolgozott együtt. Több olyan incidens is előfordult, amely nem tartozott szorosan az újraminősítési mentési feladatokhoz, mégis megoldást kellett rájuk találni, volt például tüntetés, a csapatok börtönből szökött rabokkal találták magukat szemben, embereket kellett tűzeset miatt evakuálni, volt utórengés, és meg kellett oldani azt a helyzetet is, amikor a csapatvezető hirtelen rosszul lett. Ezek a szituációk természetesen sok időt elvettek a kötelező feladatok teljesítésétől. 

Az erőfeszítések végül meghozták az eredményt: a HUSZÁR önkéntes mentőszervezetnek a Pécsi Kutató-mentő és Tűzoltó Egyesület, a KÖTÉL (Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület), a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat, a Zala Különleges Mentők Egyesülete és a Magyar Vöröskereszt Hero egységének tagjaiból álló csapata sikeresen teljesítette a nemzetközi elvárásokat, és újabb öt évre megkapta a közepes kategóriájú városi kutató-mentő minősítést. A mentőszervezet önkéntesei mellett a katasztrófavédelem több hivatásos tisztje is részt vett az újraminősítésben Hábermayer Tamás Tolna vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes vezetésével.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában