Balatoni ékszer

2023.12.15. 19:50

Újra várja a turistákat a Balaton ékszerdoboza Szántódpusztán

Mintegy 1,9 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósították meg a szántódpusztai majorság fejlesztésének első ütemét. A beruházás átadásán Vízvári Attila, szántódi polgármester úgy fogalmazott a fejlesztés kapcsán, hogy sikerült felkorbácsolni az állóvizet Szántódpusztán.

Koszorus Rita

Fotó: Németh András

Újra állatok hangja töri meg a szántódpusztai majorság csendjét, a major újra él. A létesítmény 13 épülete és építménye újult meg, gazdagodott kiállítóterekkel és szolgáltatásokkal. Az ezeréves majorságot ünnepélyes keretek között adták át pénteken. A megnyitón Nagy Bálint közlekedés fejlesztésért felelős államtitkár megköszönte Witzmann Mihály országgyűlési képviselő munkáját, aki sokat dolgozott azért, hogy a majorság megújulhasson. – Valóban egy olyan épületegyüttes első fejlesztési üteme indult el, amely méltán őrzi hagyományainkat, gazdagítják a térséget – fogalmazott az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára
Hozzátette: az is nagyon fontos, hogy a fejlesztés éven át programlehetőséget biztosít a Balatonnál, ami különösen fontos a turizmus számára. – Valóban egy olyan munka indult el, ami nem csak a térséget, a helyieket, de talán nyugodtan mondhatom, hogy az ország közösségét is nagy mértékben szolgálhatja. A néhány hete elindított termelői piac is nagy népszerűségnek örvend, ha ezzel a lendülettel folyik itt tovább a munka, biztosan még jobban kiforrott programok lehetnek Szántódpusztán – mondta Nagy Bálint
A felújítási munkálatokat 2021-ben kezdték meg, amely során 21. századi igényeket kielégítő attrakciókat alakítottak ki a 20 hektáros birtokon.  

– Nagy nap ez a mai, hiszen Szántódpuszta új életre kel és immáron nem csak a hétköznapokban, de hivatalosan is. A majorság története ezer évre visszavezethető, amely idő alatt sok-sok viszontagságon esett át. Volt, hogy teljesen lerombolták, majd újraépítették, volt olyan is, hogy a tihanyi apátság éléskamrája volt, de az nem kérdés, hogy jellege és egyedi hangulata sosem változott – mondta Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. 

Galériánk:

Régóta vártak a szántódiak a fejlesztésre, emlékeztetett Vízvári Attila, polgármester köszöntőjében. – Igazi ünnep ez nekünk, hiszen a hajdani ékszerdoboz hamarosan újra régi fényében tündökölhet. Itt nőttem fel, folyamatosan kísértem a puszta történetét. Sajnos az idő vasfoga kikezdte az épületeket, azzal párhuzamosan hogy a nagy vendégseregek elmaradtak, romlani kezdett az állaguk, mígnem közel olyan állapotba került a majorság, mint a hajdani téesz időszakban. A pusztának majdnem halálos döfés lett, amikor a keszthelyi Helikon Múzeumhoz került, hiszen onnantól nem volt valódi gazdája – emlékezett Vízvári Attila. Csak néhány hónap telt el a munkákkal, de úgy érzem, felpezsdült az állóvíz nálunk – tette hozzá a polgármester. A felújított majorság kulcsát ünnepélyesen átadta Nagy Bálint államtitkár Oláh Zsanett ügyvezető igazgatónak és Kresz Tamás létesítményvezetőnek.

Új helyet kapott a babárium 

Két interaktív tárlat is helyet kapott Szántódpusztán, így a balatonendrédi csipke történetét és a kőröshegyi babáriumot is megismerhetik a látogatók. De egy a majorság életét bemutatót tárlat is helyet kapott a létesítményben. S egy másik a Magtárban látható, amely egy kétszintes kiállítás, amelyen végigkísérhetjük a búza útját. A birtokon állatsimogató, tematikus játszótér, mezítlábas park és gyógynövénykert is létrejött. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában