2024.02.22. 11:30
Egészséges étel kerül a somogyfajszi asztalokra
Sütnek-főznek, varrnak az asszonyok a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet somogyfajszi Jelenlét Pontján. Hétről hétre az Ép testben, ép lélekben főzőklubban valami új receptet tanulnak egymástól, az elkészült ételeket azután közösen fogyasztják el ebédre.
A fajszi főzőklubban fahéjas csiga is készült, melynek titka a gyúrás és a többszöri pihentetés
Fotó: Kovács Tibor
– Ez a cukkini nem látott vegyszert, a kertemben termett – mutatta a lereszelt zöldséget Magdi néni, miközben a gáztűzhelyen rotyogó ételt is ellenőrizte. – Ebben sárgarépát, cukorborsót főzünk, a másikban kész a rizs és a harmadikban a zellerkrémleves alapja készül – mutatta büszkén a menüsor ételeit. Mellette a deszkán tésztát nyújtottak.
– A recept a fejemből való, ahogy a nagymamám tanította, nagyon fontos, hogy jól átgyúrjuk és többször pihentessük – mondta el Kapitány Gizella, miközben a fahéjas csiga tésztáját dolgozta meg többször, majd konyharuha alatt pihentette. Szerinte a főzőklubba járók többsége már gyakorlott háziasszonnyá vált.
Nagyon jó ebben a közösségben lenni, elbeszélgetünk egymással, jókat nevetünk
mesélte a nyugdíjas somogyfajszi asszony, aki korábban eladóként dolgozott. Sánta Szilvia kézilányként tüsténkedett a konyhában. – Minden nap megkérdezi a négy gyermekem, hogy anya, ma mit főztél? – mesélte mosolyogva. – Eddig nem tudtam krémleveseket készíteni, itt tanultam meg. Korábban csak porból kevertem ki, de az nem olyan finom és már tudom, hogy tele van tartósítószerrel – mondta az édesanya.
A főzőklubban kedden zellerkrémleves, cukkinifasírt, zöldséges rizs és fahéjas csiga készült.
– Szerettük volna, hogy megtanulják az egészséges ételek készítését a helyi asszonyok – mondta Péter-Lichtenberger Zsuzsanna, a somogyfajszi Jelenlét Pont vezetője. – Ezen kívül ecetből, vízből és illóolajból öblítő készült kedden, valamint a varrógépeket is üzembe állították.
Takács Katalin, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központjának vezetője elmondta: az Ép testben, ép lélekben főzőklubot havonta több alkalommal szervezik meg hátrányos helyzetű édesanyáknak Somogyfajszon, Drávagárdonyban, Lakócsán, Rinyaszentkirályon és Kastélyosdombón. – Vannak, akiknél az alapok is hiányoznak – tette hozzá a vezető. – Próbáljuk az egészséges ételeket előtérbe helyezni. Mind az alapanyagot, mind a receptet biztosítjuk, kollégáim képzésen is részt vettek, ahol dietetikus javaslatára új olcsó, de egészséges alapanyagokkal ismerkedtek meg.
Pénztárcabarát mosópor is készült
Takács Katalintól, a fejlesztőközpont vezetőjétől tudjuk, hogy pénztárcabarát és környezetbarát mosópor és öblítőszer is készült a jelenlétházakban. Ezen kívül a varrógépek segítségével bevásárlótáskát, konyharuhát és törölközőt is készítettek már. – Igyekszünk az asszonyokkal olyan hasznos dolgokat készíteni, amelyeket haza is vihetnek utána és ezáltal sikerélményük van, megélhetik az alkotás örömét – tette hozzá. Megjegyezte: a főzőklubnak van a legnagyobb sikere, van olyan település, ahol a gyerekek kiskuktának álltak és felnőttek segítségével fedezik fel a konyha világát.
Takács Katalin kiemelte: a nevelő-tanító jellegük mellett a közösség építése a másik fő célja az ilyen találkozóknak. – Mindemellett a Jelenlét Pontok a helyi problémákat személyesen megismerve segítik a hátrányos helyzetű családokat – mondta.