2024.03.12. 09:44
Sonkát és tojást is vizsgálnak a felügyelők
Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés, a szakemberek sonkát, tojást és édességet is vizsgálnak.
Az akció célja, hogy a húsvéti időszakban is garantált legyen a fogyasztók védelme valamint a megfelelő élelmiszerbiztonság.
– Az akció országszerte március elsejétől április elsejéig tart – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vizsgálatokat a hivatal irányításával a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih munkatársai végzik. A szakemberek az élelmiszer-előállító és forgalmazó helyeket egyaránt felkeresik, a húsvéthoz kötődő termékkörök átfogó ellenőrzése során a pácolt, füstölt, nyers és főtt húskészítményekre, különösen a sonkákra, a tojásra és a különböző édesipari termékekre, míg a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr import termékekre fókuszálnak a felügyelők.
– A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése – közölte a Nébih. Ezen túl borokból, gyöngyözőborokból mintavételt tartanak, s a laboratóriumi vizsgálatok a húsvéti sonkákra és az ecetes tormákra irányulnak. Arra a felvetésre, hogy milyen bírságra számíthatnak azok, akik vétenek a szabályok ellen, a Nébih közölte: az ellenőrzések elsődleges célja, hogy a vizsgált létesítmények tevékenysége valamint az előállított és forgalmazott élelmiszerek megfeleljenek az előírásoknak. Az ellenőrzések során feltárt nem megfelelőségek jellege és súlya alapján a jogszabályban előírt szankciókat – például bírság, tevékenység felfüggesztése – szabják ki a szakemberek.