Hideg van

2024.04.24. 07:00

Hiába virágzik az akác, ha dideregnek a méhek

Az enyhe tavaszi időben korábban virágzik az akác Somogyban. Ez akár jó hír is lehetne a méztermelők szempontjából, ám a napok óta tartó hűvös időben csak korlátozottan mozognak a méhek.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

A méhészek szerint ha pár napon belül nem melegszik az idő, nem sok akácmézre kell számítani. 
– Általában májusban kezdett virágozni az akác, de az enyhe februári és márciusi idő miatt korábban kezdett kinyílni – mondta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. Hétfő hajnalban mínusz 2–3 fok volt a vármegyében, ez a hideg károsíthatja már a porzókat. 

A tíz fok alatti hőmérsékletben korlátozottan mozognak a méhek, nem tudnak tömegesen nektárt gyűjteni az akácvirágokról 

– emelte ki a növényvédelmi szakmérnök. 
– Még sosem virágzott ilyen korán az akác – mondta el Hanzel Róbert, aki méhésztársaival együtt nem örül az április közepi virágzásnak. – Ebben a hideg időben csak vízért járnak ki a méhek és nem ad nektárt az akác, sajnos mire újra jó idő lesz, addigra már a virágok leérnek – mondta el Hanzel Róbert, aki 12 éve méhészkedik Kaposmérőben. Jelenleg száz méhcsaládja van. Nem sok reményt fűznek a javuláshoz. Az idén szerinte nem lesz sok akácméz, holott ez a fajta a legkeresettebb továbbra is a vásárlók körében. Megjegyezte azt is, hogy idén Somogyban felére csökkent a repce vetésterülete és nem sikerült mindenhol jól a gyűjtés, ezért vannak olyan méhészek, akik most is kénytelenek etetni méheiket. 
– Katasztrófa az időjárás, reggel 4 fok volt, de 10 fok alatt ki sem jönnek a méhek a kaptárból – mondta elkeseredetten Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. Szerinte április 20-a körül 20–25 foknak kellene lennie. – Bízunk benne, hogy csütörtöktől javul majd az idő, és azokról a fürtökről, amelyek még nincsenek teljes virágzásban, onnan azért tudnak gyűjteni a méhek – jegyezte meg Mészáros János. A szakember úgy gondolja, ha 3–4 nap jó idő jönne, akkor egy közepes akáchordás megvalósulhatna, de csúcsévre nem lehet számítani. – Nem emlékszem ilyen évre, a téli melegben sajnos majdnem egy egész hónappal korábban indult a virágzás – mondta el a kaposvári méhész. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában