Portré

2024.04.27. 07:00

Orvosként látja a jövőjét a tizenöt éves aranyérmes

Kiemelkedő korosztályos sikert ért el Szabó Dorottya, a Táncsics Mihály Gimnázium 10. a osztályos tanulója, aki Luxemburgban aranyérmet szerzett a háromtagú magyar csapat tagjaként a Kísérleti Tudományok Diákolimpiáján (European Olympiad of Experimental Science).  

Kovács Gábor László

– Ez egy nagyon rangos nemzetközi esemény, és nem kimondottan az iskolában elsajátított tananyagon alapul, szerteágazó tudásra, több alapismeretre és gyakorlati tapasztalatra van szükség hozzá – mondta Kertész Róbert tanár, aki szerényen elhárítja a felkészítő tanár címet, hiszen Dorottyát nem kellett felkészíteni a hagyományos módon. 
– Dorottya egy biológia tagozatos osztályba jár, tehát eleve magasabb szintű biológia- és kémiaoktatásban részesül – mondta a biológia-kémia szakos tanár. – De nem lehet akárkiből bajnok, kell egyfajta pluszt hozzátenni, mert bár van a délelőtti tanóra és a délutáni szakkör, de ennél több időt és energiát kell belefektetni, hogy elmélyüljön a tudás. Dorottya olyan szakirodalmat olvas folyamatosan, ami messze túlmutat a középiskolás tananyagon. De ezen túlmenően kell olyan hozzáállás, ami egy csattanós eredményt hoz. S ez az aranyérem annak számít... 
A versenyen 21 uniós ország és Ukrajna diákjai vettek részt, összesen hat ország tanulói lettek aranyérmesek, köztük Németország mindkét csapata. Luxemburgban jó szállásuk volt, a szobákban mindenki más nemzetből való volt, hogy ismerkedjenek egymással. A 15 éves lány jól kijött a szobatársaival, bár páran nagyon korán nyugovóra tértek, ő viszont későn fekvő típus, ezért elég kialvatlan volt, mert estig tartottak a programok. Két társa teljesítménye is kellett a sikerhez, ők budapesti gimnáziumokból érkeztek. Dorottya Göllében él, és kollégista. Nem tudja, hogy honnan támadt a biológia iránti vonzalma. 

Szabó Dorottya
Szabó Dorottya


– Általános iskola 7. osztályának vége felé éreztem, hogy egyre jobban érdekel a természet, főként a növények – mondta a diák. – A biológián belül sok terület érdekel. Az élettant mindenki szereti, aki tanul biológiát, ez nem kérdés. Ezen kívül kedvelem a növénytant és a biokémiát, amit nem sokan szeretnek, de én eléggé élvezem, bár bonyolult és sose lehet teljesen megtanulni. Felnőttként praktizáló orvosként vagy kutatóorvosként szeretnénk dolgozni. Nincs orvosi vonal a családunkban, édesapám fizikusi orientáltságú, édesanyám pedig matek- és történelemtanár. 
Dorottya nem szobatudós beállítottságú, kikapcsolódásként táncol, és egy kaposvári hip-hop tánccsoport tagjaként egy római versenyre is eljutott. 

A legmodernebb kutatóeszközökön gyakorolt Kaposváron

Nem pusztán elméleti, hanem gyakorlati verseny volt a luxemburgi, tette hozzá Kertész Róbert. A sikerhez hozzájárult, hogy a Táncsicsban működik az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő gyerekeket összegyűjtő, az egész országra kiterjedő tehetséggondozó program, a Nemzeti Tudósképző Akadémia területi központja. Dorottya kezdettől részt vesz a foglalkozásokon, a gyakorlatokon és az előadásokon. Ott ismerkedhetett meg olyan kutatóeszközökkel, melyek a hétköznapi biológia tan­órán nem kerülnek elő, és az átlag diák hallani sem szokott róluk feltétlenül. Ezeken a legmodernebb, XXI. századi oktatási berendezéseken sikerült gyakorlatot szerezni a nemzetközi versenyre. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában