Főhajtás a tűzszerészek előtt

2024.05.08. 09:42

A békéért szólt az ima

1945–1956 között 16 tűzszerész halt hősi halált Mesztegnyőn és környékén.

Lőrincz Sándor

Rájuk emlékeztek a község temetőjében a közelmúltban. Kövesdiné Panyi Antónia alpolgármester, a faluház Bessenyei György-díjas vezetője elmondta: 2006-ban állíttatott az önkormányzat a II. világháborút követően aknamentesítés közben elhunyt katonák emlékére egy emléktáblát, s azóta hagyományosan megrendezik a tűzszerészek napját. 

Eleven emlékezettel a feledés ellen

Horváth Csaba alezredes, az I. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnokhelyettese is részt vett a rendezvényen és koszorút helyezett el az emléktáblánál. A főhajtás mellett köszönetét fejezte ki Mesztegnyőnek, amiért az országban másodikként állított emléket a hősöknek, akik életüket adták a szabadságért, a biztonságos mindennapokért. A megemlékezésen az önkormányzat mellett a Bajtársi és a Honismereti Egyesület is koszorúzott; a Marcali Dalárda katonadalokkal tette bensőségessé az eseményt. A résztvevők Galambos Ferenc mesztegnyői plébánossal közösen imádkoztak az elhunytak lelki üdvéért és a békéért. 
Az emelkedett hangulatú esemény a faluház udvarán folytatódott, ahol kellemes zenei háttér mellett babgulyás és langalló várta az emlékezés résztvevőit.
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában