2024.06.02. 09:00
A mangót a málna, a barackot a belga csoki tette gazdagabbá
Ezüstérmet szerzett a balatonszemesi Margaréta fagyizó Mángó fantázianevű fagylaltja az Országos Cukrász Ipartestület versenyén, Kecskeméten. A déli parti cukrászda harmadik alkalommal nevezett a megmérettetésre, ahol cukormentes kategóriában hozták el a második helyet. A marcali Mester cukrászdából Papp Balázs Kecskeméti arany barackízesítésű fagylaltja bronzérmes lett egy külön kategóriában.
26.alkalommal megrendezett országos fagylaltversenynek ezúttal Kecskemét adott otthont. A zsűri kedvence idén a Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel íz? fagyi lett.
Fotó: Orosz Fanni
– Az előkészített variegatót és alapleveket vittük, a fagylaltot viszont a helyszínen kellett elkészíteni. Ez adta egy kicsit a nehézségét, hiszen aznap esett az eső, az viszont nagyon jó volt, hogy más kollégák munkájába is bepillanthattam a versenyen, amire a hétköznapokon nincs lehetőség – mondta el a verseny után a Sonline.hu-nak Böröczky-Asztalos Ágnes.
Elárulta, kicsit izgult is a megmérettetés előtt, de éppen ez volt, ami arra motiválta, hogy a legjobbat hozza ki magából. Ez sikerült is, hiszen a cukormentes finomság elnyerte az ítészek tetszését.
A mangó és málna ízesítésű fagylaltunk nagyon krémes állagú, cukormentes édesség. Igyekszem úgy elkészíteni a mentes fagyikat, hogy ne lehessen megmondani róluk, nem tartalmaznak cukrot
– tette hozzá Böröczky-Asztalos Ágnes.
A balatonszemesi fagyizó cukrásza azt is elmondta, hogy a vendégek nagyon szeretik a cukormentes fagyikat, keresik is ezeket az ízeket a balatonszemesi cukrászdában. Az ezüstéremmel jutalmazott Mángó nevű fagylaltot egész nyáron meg lehet kóstolni a Margaréta fagyizóban, Balatonszemesen, ahogyan a korábbi díjnyertes kreációkat is, hívta fel a figyelmet Böröczky-Asztalos Ágnes.
A hírös városban megrendezett fagylaltviadalon szép eredményt ért el a marcali Mester cukrászda is, Papp Balázs Kecskeméti arany barack ízesítésű fagylaltja bronzérmes lett a sárgabarackízű fagyik mezőnyében, a díj mellett különdíjat is érdemelt a szakértő zsűri véleménye alapján.
Nem nagyon ismerik a zsűri szempontjait, rendszeresen készülnek versenyre
– Hatalmas élmény volt számunkra a verseny, ahol egy óriási rendezvénysátorban, színpadon, közönség előtt készítettük el a különleges fagylaltot – mondta el a Sonline.hu-nak Papp Balázs, a marcali Mester Cukrászda és Étterem cukrásza, aki első alkalommal indult az országos megmérettetésen, egy olyan kategóriában, amit az idén először vezettek be a versenyen. – A sárgabarack mint fagylaltkategória azzal a céllal került versenybe, hogy népszerűsítse a kecskeméti magyar kajszibarackot mint a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett barackpálinkát. Az ötlet, hogy nevezzünk a versenyre, onnan indult, hogy a cukrászdánkban az egyik legkedveltebb fagylalt a szőke csokoládés maracuja, ebből az alapgondolatból született meg a sárgabarackos íz. Az ízvilág a híres Callebaunt belga csokoládé karamellizált változatából készül, amit a legjobb sárgabarackkal tettünk különlegessé – mondta el Papp Balázs. – Rendszeresen részt veszünk más versenyeken is, a Balaton Fagyijának mezőnyében is ott voltunk. A zsűri szempontjait nem mindig ismerjük, nagyon összetett versenyről van szó, legtöbbször csak a végeredménnyel szembesülünk. Az elismerések mellett számunkra az egyik legfontosabb dolog a saját vendégeink ízlése és visszajelzése.
Idén Kecskemét városát érte az a megtiszteltetés, hogy házigazdaként otthont adhatott az Év Fagylaltja versenynek, melyet pénteken tartottak a főtéren. A több mint 130 féle fagyi között olyan különlegességek is felbukkantak, mint a sajtos-tejfölös lángos vagy zöldség ízű, írta meg a BAON.