Öt-nyolc hétig tart a kiképzés, pénz jár a szerződésért

2024.06.21. 06:55

A tartalékosokat is százezrekkel csábítják

Az orosz–ukrán háború tapasztalatai egyértelműek; modern hadsereg nem létezhet megfelelően felszerelt és kiképzett tartalékos erő nélkül, ezért a haderőfejlesztés egyik központi eleme a területvédelmi erők fejlesztése – hangsúlyozta Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára Barcson.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Már lehet jelentkezni területvédelmi tartalékos szolgálatra azoknak, akik elmúltak 18 évesek. A belépést orvosi vizsgálat, fizikai állapotfelmérés és elbeszélgetés előzi meg, amit egy átlagos adottságú magyar fiatal könnyen teljesíthet, közölte érdeklődésünkre Tarnóczy Orsolya, a HM sajtóreferense. Az 5–8 hetes alapkiképzést modulárisan is el lehet végezni. A szerződéskötés után mindenkit évente legalább egy hétre – a munkaadók és munkavállalók számára is tervezhető módon – behívnak. A területvédelmi tartalékosokat helyben toborozzák és képzik ki, így tudják biztosítani mindenkinek, hogy a haza védelme érdekében szolgálatot vállaljon – tette hozzá. 

Ajánlási bónuszt vezettek be

Az érdeklődők miután aláírják a szerződésüket, bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díjat kapnak, valamint minden szolgálatban töltött év után bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díjat. Ezt az összeget azonban nem egyben, hanem havi bruttó 50 ezer forintonként. A HM egy ajánlási bónuszt is bevezetett. Bruttó 500 ezer forint jár annak az önkéntes tartalékos katonának, akinek az ajánlására a jelentkező az alapkiképzése után szerződést köt a honvédséggel. A felsőoktatásban és a szakképzésben tanuló nagykorú fiatalokat versenyképes ösztöndíjakkal várják. Elköteleződési szándékuk mélységétől függően, havi bruttó 135 és 350 ezer forint közötti összeggel. Mindenki megválaszthatja a neki megfelelő szolgálati formát, és ennek megfelelően köthet majd szerződést. A területvédelmi tartalékosok saját elhatározásuk alapján részt vehetnek nemzetközi missziókban is – tájékoztatta szerkesztőségünket a HM sajtóreferense. 

Somogyban személyesen egyetlen helyen Kaposváron, a Baross Gábor utcában található toborzóirodában lehet jelentkezni tartalékos katonának.

Érdeklődni telefonon és az iranyasereg.hu/tartalekos oldalon is lehet. 
A Szeretem, megvédem! Elnevezésű országos toborzókampány keddi, barcsi állomásán Czermann János elmondta, megállapodott Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztossal, hogy a Barcs térségéből jelentkező roma fiataloknak helyben biztosítják az alapkiképzést. 
 

Erőforrásként kell tekinteni a romákra 

Sztojka Attila Barcson arról beszélt, hogy Magyarország történetében a roma közösség ott volt jóban és rosszban. Ott volt 1848–1849-ben, a háborús időszakokban, valamint 1956-ban is.
– Ott voltak, amikor a magyaroknak szükségük volt a roma közösségre, és a romák is számíthattak a magyarságra – hangsúlyozta a kormánybiztos. – Ez olyan sorsközösség, amelynek közös a múltja, jelene, és egyre inkább közös lesz a jövője. Erőforrásként kell tekinteni a romákra. Meg kell nyitni számukra azokat a lehetőségeket, melyek megerősíthetik részvételüket a haza szolgálatában. Nincs nemesebb dolog, mint a közösségünkért, a hazánkért szolgálatot teljesíteni – tette hozzá. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában