Közgyűlés

2024.06.27. 17:25

Kellő szerénységgel kezelve nincs új a nap alatt a közgyűlésen

A választások után elsőként találkoztak a kaposvári közgyűlés tagjai, akiknek a mandátuma szeptember 30-ig tart, és az alakuló közgyűlést október elején tartják majd. A nyári szünet előtt még több határozatot hoztak.

Kovács Gábor László

A kaposváriak június 9-én döntöttek, és ez a döntés értékelést jelent – ezzel kezdte napirend előtti felszólalását Szita Károly polgármester. Magas, 55 százalékos volt a részvétel a korábbi önkormányzati választásokhoz képest. Már két évtizede mind a 12 egyéni képviselői körzetben a Fidesz győz Kaposváron. 

– Megerősítést kaptam arra, hogy az utunkat folytassuk – mondta a polgármester. – A nagy győzelmet azonban kellő szerénységgel kell kezelni, és még több munkára kell, hogy sarkalljon. 

Nincs új a nap alatt, jegyezte meg arról, hogy mint minden évben, így a 2024-esben is júniusban végzik el a költségvetés módosítását. Pintér Attila ellenzéki képviselő kiszúrta a költségvetésben, hogy egymilliárd forint hitelfelvételt terveztek a közvilágítás korszerűsítésére. Szita Károly pontosította, hogy ez nem azt jelenti, hogy lemondanának az Elena programról, az ország első energiaközösségéről, de előkészítették azt a variációt is, ha önerőből kell megoldaniuk a fejlesztést. Szintén képviselői kérdésre kiderült, hogy július 12-én lesz a felújított szentjakabi bencés apátság átadása. Azért csúszott eddig, mert egy méltó színdarabot kerestek a rendezvényre, miután ez az alkalom lesz a szentjakabi esték első állomása is. A romok megóvása volt az első, ám az épületkomplexum felújítására keresik a TOP Pluszban rejlő további lehetőségeket. Szintúgy keresik a Somssich utcai kollégiumi épület hasznosításának lehetőségét, miután munkásszálló helyett helyőrségi szálló lett volna, de az utóbbira végül a Kinizsi lakótelepen jelöltek ki helyet. 

 

A Berzsenyi tagiskola az evangélikus egyházhoz került, de a fenntartói jog átadásához kapcsolódóan szükséges volt az önkormányzati ingatlan- és ingóvagyon jogi sorsának rendezése. Ennek kapcsán Nadrai Norbert független képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kárpótlási törvény módosításával az épület tulajdonjoga is az egyházhoz kerülhet, de Szita Károly leszögezte, hogy erről nincs szó, csupán a hasznosításról. A közgyűlés arról is döntött, hogy a Magyar Zsidó Kulturális Egyesületen keresztül hozzátartozói kezdeményezésre botlatóköveket helyeznek el a holokauszt áldozataira emlékezve a Berzsenyi utca 8. szám alatti társasháznál. 

 

Támogatták a kiemelt sportegyesületeket 

 

Döntés született arról is, hogy több mint félmilliárd forinttal támogatja az önkormányzat az öt kiemelt kaposvári sportegyesületet. Szita Károly megemlítette, hogy tárgyalt a teljesítésekről és a várakozásokról, együtt örültek a férfi és női röplabda sikerének, és szomorkodtak azon, hogy a kosárlabdázók kiestek a felsőházból. A város erején felül vállalja a sport támogatását, a hasonló megyei jogú városokhoz képest kétszer annyit költünk a sportra, hangzott el a napirend tárgyalásakor. Borhi Zsombor alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy példaképek nélkül nincs tömegsport, és a legfontosabb az utánpótlás. A kosarasoknál struktúraváltás lesz, amelyre a kényszer vitte rá a klubot, de jó példa lehet majd a többi egyesületnek, tette hozzá a polgármester.

     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában