Fotókkal

2024.06.29. 20:00

Mézverseny és gasztró fesztivál a Szent László napon

A somogyvári Szent László Napokra a szombat délutáni tikkasztó hőség ellenére szinte megállás nélkül érkeztek a látogatók. A történelmi harci bemutató és a regionális mézversenyen kívül gasztronómiai fesztivál is várta a vendégsereget, a siker nem maradt el: 24 csapat ragadt fakanalat, ínycsiklandozó illatok csalogatták az érdeklődőket, vad-, csülökpörkölt és pacal is rotyogott a bográcsban.

Harsányi Miklós

Fotó: TIBOR KOVACS

– Rendesen befűtöttek, egyelőre bírjuk a hőséget, a bogrács közelében 40 fok körül lehet – mondta Balatinc István, a somogyvári EGYMI csapatának tagja. – A vörösboros, vargányás vadpörköltön kívül erdélyi paradicsomos töltött káposztát is főzünk. 

Fotó: TIBOR KOVACS

A csapat másik tagja, Berkes Zoltán szerint a sok látnivaló és a kiváló hangulat összehozza az embereket. A Lengyeltóti és Környéke Mentőalapítvány  12 fős csapata marha pörkölttel nevezett a főzőversenyre és finomabbnál finomabb palacsintával is előrukkoltak. Tóth Gyula, a közösség tagja úgy érzi: élménydús a rendezvény, a kisgyermekes családokon kívül az idősebbek is kedvükre válogathatnak a programok közül. A házigazdák a technika szerelmeseire is gondoltak: Tóth Balázs stílusosan egy barna Velorex pólóban feszített az 1964-es gyártású, 350 köbcentis, három kerekű kisautó, egy Velorex mellett, s egy oldalkocsis motorkerékpárt is kiállítottak. A kíváncsi látogatók szelfiztek, videóztak, akárcsak néhány lépéssel távolabb a harci bemutatón.

Fotó: TIBOR KOVACS

– Ádi, szeretnél lőni? – kérdezte mosolyogva kisfiát édesapja, Jámbor Ádám. Kard, balta, lándzsa és íjak: az iharosi Szent László Király Lovagrend lenyűgöző felszereléssel érkezett, visszatérő vendégnek számítanak a somogyvári rendezvényen. Hodocsek Dániel és Czmerk József szerint fontos a hagyományok ápolása és a történelmi értékek őrzése, Horváth Győző, a lovagrend nagymestere azt mondta: a fiatalok körében különösen népszerűek a bemutatók. Kulturális fesztivál is színesítette a Szent László Napokat, a dél-balatoni térségből 13 énekes, táncos előadó és csoport mutatta meg tudása legjavát, a gyerekeket kézműves foglalkozás várta és szombaton hirdettek eredményt a harmadik alkalommal öt kategóriában meghirdetett Dunántúli Regionális Mézversenyen, melyre összesen 85 mézminta érkezett. A Dunántúl méze díjat a kaposvári Hanzel Róbert kapta, a rendezvényen Csapó Noémi, a mézkirálynő udvarhölgy is részt vett.

Retró diszkóval nyitottak

– A verseny során lengyeltóti, kaposmérői és somogyjádi mézet is értékeltek, Somogyon kívül többek közt Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyéből érkezett minta – közölte Ballér István, a Dél-Balatoni Méhész Egyesület elnöke. – Minden szakmai megméretés lényeges, a találkozó lehetőséget nyújtott, hogy a méhészek az ágazat helyzetéről megosszák a legfrissebb tapasztalataikat.
A Szent László Napok péntek este – leánykéréssel kiegészített – retró diszkóval indult, a hangulatra nem lehetett panasz, az összejövetelen csaknem háromszázan érezhették jól magukat, egészen hajnali kettőig. Balázs József, az önkormányzat munkatársa azt mondta: ezúttal is fontos visszajelzés, hogy hosszú idő óta ennyire közkedvelt a rendezvény. A helyi és környékbeli településeken kívül a Balaton partról is jöttek látogatók.
Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere hangsúlyozta: határon túli vendégek is részt vettek a rendezvényen, s az erdélyi testvértelepüléssel, Szentdemeterrel épp 20 éve megkötött szerződést meghosszabbították.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában