Vakáció

2024.06.21. 13:41

Szombattól nyári szezon dübörög a vasútnál is

Szombattól, a főszezoni menetrend élesítésétől kezdődően az előszezoni időszaknál is gyakoribb vonatközlekedéssel, több IC-kocsival és motorvonattal, valamint javuló szolgáltatásokkal tesszük kényelmesebbé a balatoni kirándulásokat, nyaralásokat. A MÁV ekkortól a keleti országrészt – Miskolc, Debrecen, Békéscsaba, Szeged és Szolnok térségét – is közvetlen járatokkal kapcsolják össze a Balatonnal.A Volánbusz az ország számos térségéből helyközi és helyi járataival idén is megkönnyíti a Balatonnál nyaralók és kirándulók közlekedését, illetve az ország számos térségéből biztosít közvetlen eljutást a tóhoz.

Harsányi Miklós

Fotónk illusztráció

A MÁV pénteki tájékoztatása szerint a vasúti távolsági utazások száma országos szinten növekszik; a turisztikai és szabadidős célú utazások esetében is egyre népszerűvé válik a vonatozás, ez a balatoni előszezonba is megmutatkozott. A vármegye- és országbérletek népszerűsége miatt erősödő növekedés jellemző a Balatonhoz közlekedő InterRégió és sebesvonatok esetében is, amelyek helyjegy nélkül is igénybe vehetők. A Vízipók sebesvonatok kapacitását idén megnöveltük, hogy még kényelmesebb legyen az eljutás a magyar tengerhez. Az osztálykirándulások jelentősen növekvő száma miatt új vonatot indítottunk Zánkára a Nyugat-Dunántúl felől, valamint a Kék Hullám expresszvonatokat is maximális férőhellyel közlekedtettük. 

– Május 25-től frissített kínálattal indultak el a főváros és Keszthely közötti Balaton InterCityk étkezőkocsijai is, így a fedélzeti vendéglátás ismét – a nyári időszak egészében – elérhető a déli parton közlekedő InterCityn – derült ki a vasúttársaság tájékoztatójából. – A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló főszezoni menetrend a vakáció ideje alatt, június 22-től szeptember elsejéig lesz érvényben, azt követően pedig szeptember 22-ig az utószezoni menetrenddel biztosítunk továbbra is gyakori eljutást a magyar tengerhez.

Az utóbbi években a főváros és a Balaton között már megszokhatták utasaink a Balaton, a Tópart és a Kék Hullám InterCityket, a Déli->Parti és Katica InterRégiókat, valamint a Vízipók sebesvonatokat, amelyeket idén is a nyári menetrendben megszokott sűrűséggel vehetnek igénybe.

Június 22-től a keleti, délkeleti országrészt is közvetlen járatokkal kötjük össze a Balatonnal, így Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét és Szolnok térségéből is kényelmesen, átszállás nélkül lehet eljutni a magyar tengerhez.

Az elmúlt években népszerű vált Jégmadár Expresszvonat Dunakanyart a Velencei-tóval és a Balatonnal összekötő járatunk, amelyet tavaly az előszezontól utószezonig több mint 51 ezren vettek igénybe.

Hétvégenként két egységnyi emeletes KISS-ben több mint 900 utas számára biztosítunk ülőhelyet, ilyenkor ez az ország legtöbb ülőhelyet biztosító járata. A Jégmadár július 8-tól augusztus 23-ig hétköznaponta is fog járni. Várhatóan júliusban már itt is forgalomba állnak a nagyobb kerékpáros befogadóképességű emeletes járművek. Az utazások kiszámíthatósága érdekében erre a járatra ezután is kötelező marad a kerékpárjegy és a kerékpárhelyjegy váltása. A járatra az utasoknak helyjegy váltása kötelező, de a Balaton-part menti utazásokkor helyjegy nélkül lehet utazni.  

A Dunántúli nagyvárosokból is minden nap plusz vonatok indulnak a tóhoz: Győrből a Tanúhegy Expresszvonat, Szombathelyről a Lesence expresszvonat és Kék Hullám InterCity, Pécsről pedig a Fenyves Expresszvonat.

Arról is beszámoltak: az éjszakai bagolyvonatok már nem csak a déli partot, hanem hétvégenként az északi part településeit is összekötik egymással és a fővárossal. A déli parton minden éjszaka kétóránként közlekednek majd Budapest és Keszthely között, hétvégén pedig óránkénti eljutási lehetőség lesz Budapest és Fonyód között, a déli part nyári fesztiváljainak ideje alatt éjszakánként  még ennél is sűrűbben utazhatunk vonattal.

 

Jegyváltás

– Az utasforgalom folyamatos emelkedése miatt minden korábbinál fontosabb, hogy utasaink lehetőleg elővételben, akár napokkal az utazás előtt váltsák meg a jegyüket, helyjegyüket ezáltal – a lehetőségeink figyelembe vételével – az igényekhez jobban tudjuk igazítani a férőhelyeket és zökkenőmentesebb lehet az utazás – közölte a MÁV. A helyjegy váltása – a Balaton-part menti szakaszok kivételével – valamennyi balatoni InterCity és expresszvonatra kötelező

A kerékpárosok számára egységes tarifával, a garantált férőhely érdekében minden balatoni járat esetében kerékpárhelyjegy váltási kötelezettséggel és jelentősen növelt kapacitással készülnek. A jegyvásárláshoz érdemes a MÁV applikációt, valamint az ELVIRA-t használni, mint a legegyszerűbb, leggyorsabb jegyváltási módot. Júniustól már a Volánbusz jegyeit is meg lehet vásárolni az online felületeinken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában