Választás 2024

2024.06.09. 06:00

Választ Somogy, közel 1400 mandátum sorsa dől el estig

Önkormányzati választásokat tartanak vasárnap az országban, így Somogyban is. A Sonline.hu egész nap követi az eseményeket, majd este beszámolunk az eredményekről is.

Fotó: Lang Róbert

Június 9-én Somogyban 253 ezernél is több polgár jogosult szavazni. Ezen a napon európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson a választópolgárok reggel 6 és este 19 óra között adhatják le szavazatukat. Összesen 1387 önkormányzati mandátum sorsa dől el az este hét óráig tartó választáson Somogyban, beleértve a polgármestereket, az önkormányzati képviselőket és a vármegyei közgyűlési képviselőket. 246 településen összesen 434 szavazókörben járulnak az urnákhoz tehát vármegyénkben. 

A fejleményekről, érdekességekről, rendkívüli eseményekről honlapunkon folyamatosan beszámolunk, kövesse folyamatosan frissülő hírfolyamunkat!

A választópolgároknak a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat, valamint lakcímüket vagy személyi azonosítójukat, melyet a lakcímkártya tartalmaz. Szavazni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet. A személyazonosság igazolására alkalmas továbbá az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is.

A képviselőket és polgármestereket az alaptörvény értelmében 4és fél évre (2024 őszétől 2029 tavaszáig) választják. Ennek az a magyarázata, hogy az alaptörvény tizenegyedik módosítása értelmében idéntől az európai parlamenti választással egyidőben kell megtartani az önkormányzati választásokat Magyarországon. Ezért a szavazást az európai parlamenti választás napján tartják.

Csak érvényes okmánnyal lehet voksolni

Fontos tudni, hogy szavazni csak érvényes okmányokkal lehet. A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel. A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (lakcímkártyával). Ezután megkapja a lebélyegzett szavazólapokat, az átvételt a névjegyzék aláírásával igazolja. Ha valamelyik irat lejárt, a szavazás ideje alatt a kijelölt kormányablakok ügyletet tartanak okmánypótlás céljából. Szombaton és vasárnap a legtöbb kormányablak nyitva lesz, viszont kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség.

Nincs kampánycsend a választás napján

Kampánycsend immár hagyományosan nincs. Azonban nem folytatható kampánytevékenység a szavazás napján a szavazóhelyiségben, a szavazóhelyiséget magában foglaló épületben, valamint a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belüli közterületen. A szavazás napján választási gyűlés sem tartható, illetve politikai reklámot sem lehet közzétenni. Urnazárás után a polgármester-választások szavazólapjait számolják össze majd először a szavazatszámláló bizottságok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában