Balatonszentgyörgy

2024.07.08. 17:30

A buszbalesetben elhunyt lengyel zarándokokra emlékeztek

2002. július 1-jén hajnalban a Balatonszentgyörgy közelében lévő körforgalomban felborult egy lengyel autóbusz. A medzsugorjei zarándoklatra tartó 51 utas közül 19-en életüket vesztették, több mint 30-an megsérültek, köztük gyermekek. A tömegszerencsétlenségről minden évben megemlékeznek a helyszínen, ahol egy Szűz Mária-szobor áll.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

Szörnyű látvány tárult az odaérkezők szeme elé a baleset után. Egy kisfiú a felborult busz alá szorult, és bár csak lengyelül tudott, órákon át szóval tartotta magyarul egy magyar mentős, egy orvos, és egy tűzoltó, így tartva benne a lelket. Azóta 22 év telt el, és az egykori kisfiú felnőtt, de az esetére többen visszaemlékeztek a mentés résztvevői közül. Sokakban hagyott mély nyomot a tragikus baleset, amely családok életét változtatta meg.

Balatonszentgyörgy buszbaleset megemlékezés
Fotó: TIBOR KOVACS

Rónayné Slaba Ewa Maria, az Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólója aznap reggel rengeteg telefont kapott, sokan felajánlották a segítségüket, mert azt kívánta az emberség. Voltak, akik azonnal odasiettek, bár csak magyarul tudtak, és Mádl Dalma, az akkori köztársasági elnök felesége is járta a kórházakat, bár szintén csak magyarul tudott beszélgetni a sérültekkel. 

– Arra, hogy a balesetben elhunytak áldozata miért történt, nem kapunk választ, de nem volt értelmetlen – mondta ünnepi beszédében a nemzetségi szószóló. – Bebizonyosodott, hogy a lengyel-magyar barátság él, és tovább kell ápolni akkor is, ha a két nemzet politikája más úton jár. A nagypolitikánál ugyanis fontosabbak az emberi kapcsolatok. 

– Egy tragédiának is van üzenete: közösséget, családot, nemzetiséget kovácsol össze, mert erőt merítünk egymásból – mondta a megemlékezésen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. –  A Magyarországon élő lengyeleken keresztül közösen visszük tovább az ezeréves törekvést a két nép barátságára, bármilyen időkben.

A hőségriadóban vizet osztottak az emlékezőknek    

Távozásukat balsorsnak vélték, ők azonban békességben vannak – ez a mondat szerepel az emlékművön, ahol minden évben, néha szakadó esőben, máskor hőségriadó idején is megtartják a főhajtást a baleset áldozatai előtt. A hétfői megemlékezésen részt vett Neszményi Zsolt, somogyi főispán, és Móring József Attila kormánymegbízott, a térség országgyűlési képviselője is. A lengyel nemzetiségi önkormányzat mellett koszorúztak a környékbeli települések polgármesterei, és a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és a rendőrség képviselői is lerótták kegyeletüket. Ezután Németh József helyi plébános közös imára hívta a megemlékezőket.     

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában