Előadás

2024.07.18. 19:10

A mesélő csillagok mozgatták meg a gyerekek fantáziáját a könyvtárban

A legnagyobb hőségben is megtelt a Takáts Gyula Könyvtár klimatizált gyermekkönyvtári részlege, mert csütörtökön Mesélnek a csillagok címmel Mosoni László csillagász tartott előadást.

Kovács Gábor László

– Fontos, hogy a gyerekek megismerjék a csillagokat és a természetet, mielőtt bekerülnek az iskolapadba – mondta Morócz András kaposvári édesapa, aki három és féléves kislányát, és ötéves kisfiát hozta el a délelőtti programra. 

– A csillagászat a legrövidebb úton juttatja el az embert a gondolkodáshoz – állította az előadó, Mosoni László.

– A csillagászat emberi léptékben felfoghatatlan, mégis számolható folyamatokban nyilvánul meg – mondta a Zselici Csillagpark csillagvizsgáló vezetője. – A legkönnyebb megközelíthető természettudomány, mert mindenkinek a fantáziáját megmozgatja. A látható valóság mögé tudunk férkőzni, és egy kis gondolkodással és számításokkal megérthetjük, hogy mi az, amit látunk. 

Fotók: Muzslay Péter

– Furcsa belegondolni, hogy a Tejút látványa végigkísérte az emberiséget évezredeken keresztül, mégis csak száz évvel ezelőtt állt össze a tudomány eredményei által, hogy mi a lényege – tette hozzá. – A mi csillagvárosunk, egy hatalmas korong, ami csillagokból áll. Korábban különböző mesékkel és legendákkal próbálták elhelyezni őseink a világképükben a Tejutat. Ma már többet tudunk, de még mindig nagyon keveset – folytatta Mosoni László. – A csillagászat jó kiindulópont lehet ahhoz, hogy a gyerekeket a természettudományok és a matematika felé fordítsa. Alapvető fontosságú, hogy megértsük a bennünket körülvevő világot, és azt, hogyan tudnánk jobban csinálni a dolgokat emelte ki a csillagász.

Munkásan telik az idei nyár a Zselici Csillagparkban, számolt be erről. Folyamatosan rendezik a nappali és éjszakai programokat, nappal távcsöves bemutatókat, planetáriumi foglalkozásokat tartanak, és a kiállításokat tekinthetik meg a látogatók, míg este a meghirdetett időpontokban kezdődnek az éjszakai távcsöves bemutatók. Népszerű a csillagpark, a napokban például egy osztrák család érkezett a Balaton-felvidékről, hogy a Zselicben gyönyörködjenek a csillagos égboltban. Az érintetlenség vonzereje továbbra is él, de Kaposvár fényei északi irányban elvesznek a csillagos égboltból, fűzte hozzá a csillagvizsgáló vezető.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában