Életre szóló élmények - fotókkal, videóval

2024.07.02. 17:30

Ahol a legjobb gyógyír a nevetés: szervátültetett gyerekek és családjaik nyaralnak Siófokon

A Transzplantációs Alapítvány immár 21 éve szervezi szervátültetett gyerekek biztonságos és szórakoztató nyaraltatását a Balatonnál, ahol testnek és léleknek szereznek felejthetetlen élményeket.

Hajdú Marianna

A Transzplantációs Alapítvány siófoki nyári táborában a kézműves sarokban is jól szórakoznak a gyerekek

Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

A tavalyihoz hasonlóan az idén is Siófok festői környezetében, a Balaton partján szervezte meg a Transzplantációs Alapítvány a „MI IS NYARALUNK” elnevezésű élményterápiás nyári táborát, ami nemcsak a szervátültetett és szervre váró gyerekek számára nyújt felejthetetlen élményeket, hanem egészséges testvéreik és szüleik számára is.

Fergeteges programok és gondtalan szórakozás

A táborlakók hétfőn boboztak és falat másztak, kedden az uszodában és a teniszpályán tevékenykedtek, csütörtökön pedig egy izgalmas koncertre készülnek. Pénteken „Dr. Bagamérik” lepik meg őket fagylalttal, szombaton pedig a Balaton látványát az óriáskerékről csodálhatják meg. Az orvosok felügyelete mellett mindenki biztonságban érezheti magát, miközben különféle sportolási lehetőségekkel ismertetik meg őket. A mozgásközpontú programszervezés nem véletlen, hiszen a napi rendszeres sport nem csak az egészségüket javítja, hanem a beültetett szerv élettartamát is növeli.

Vincze Balázsné Lilla táborvezető és az önkéntesek mindennap ügyelnek arra, hogy a gyerekek testileg és lelkileg is feltöltődjenek a tábor ideje alatt
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Gyógyító közösség és támogató légkör

A táborban 87 gyermek vesz részt, közülük 23 máj-, 14 vese-, 1 vese+máj-, 7 szív-, valamint 41 egészséges testvér is hozzájárul az együttlét jó hangulatához. A táborban 22 önkéntes segítő gondoskodik arról, hogy mind a gyermekek, mind a szülők tapasztalatokban gazdag és hasznos hét után térjenek haza. Közülük is többen vagy szervátültetettek, vagy donorok.
– A test mellett ugyanolyan fontosnak tartjuk, hogy a lélek is rehabilitálódjon. A gyerekeknek meseterápiás lehetőségük van és különböző csoportokban terápiás beszélgetéseken is részt vehetnek  – hangsúlyozza Vincze Balázsné Lilla táborvezető.

Példaképek és közösségi élmények

A táborban részt vesznek azok is, akik épp most vannak túl szervátültetésen, és azok a családok is, akik akár több évvel ezelőtt mentek át ezen a nehéz időszakon. Ők azok, akik élő példaként szolgálnak, hogy van élet a szervátültetés után. 
Juhász Gergő 10 éves táborozó – aki vesetranszplantáción esett át és családjával vesz részt a táborban – igazán bölcsen fogalmazott:

– Jól érzem magam a barátaimmal, sokat nevetünk együtt, ami nekem nagyon sokat jelent. Sok orvos nem tudja, hogy a nevetés gyógyít.

Juhász Gergő még csak 10 éves és vesetranszplantáción van túl. Mosolya elárulja, hogy imádja a jókedvet és a mókát
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Hargitai Bianka, a tábor egyik legfiatalabb résztvevője, a foglalkoztató szobában teljesen elmélyedve alkotott, majd rajzát hátrahagyva nagy érdeklődéssel fordult a tévés kolléga mikrofonja felé. Először csak megnézni szerette volna, de rögtönzött interjú lett belőle. A kislány nagy átéléssel és őszinteséggel beszélt, majd kijelentette: 
– Én is riporter leszek, ha nagy leszek! – Természetesen a fiatal médiaszakember a felvett anyagot azonnal vissza is nézte, hogy lássa magát a képernyőn.

Támogatás és elismerés

A Transzplantációs Alapítvány 1991 óta működik közhasznú civilszervezetként, és 2004 óta szervezi a szervátültetett gyerekek rehabilitációját. A szervezet küldetésének tekinti az ismeretterjesztést is, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: A SZERVÁTÜLTETÉS ÉLETET MENT! Aki szeretné támogatni az alapítványt, a honlapjukon talál további információkat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában