Milliók a nyári korszerűsítésre

2024.07.11. 08:58

Felújítják a tantermeket, néhol a szülők is segítenek

Kőművesek, villanyszerelők, burkolók vették birtokba a somogyi iskolákat, ahogy elkezdődött a vakáció, azonnal elkezdődtek a nyári karbantartási, felújítási munkálatok a tanintézményekben. Balatonbogláron hétfőn indult az építkezés, a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) iskoláiban több mint 81,6 millió forintot fordítanak korszerűsítésre.

Harsányi Miklós

Fotó: Fehér Gábor

– Felújítjuk az első és a második emeleti vizesblokkot, a munkát hétfőn kezdték el a kivitelezők – mondta Némethné Hegyi Bernadett, a balatonboglári általános iskola igazgatója. – A Siófoki Tankerület és a helyi önkormányzat segítségével valósul meg az építkezés, amely csaknem 25 millió forintba kerül. A szakemberek ennek során kicserélik a csöveket és új burkolatot is kapnak az első és második emeleti helyiségek. 

Tallián Zsolt, a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) gazdasági vezetője közölte: összesen 10 tanintézményt érint a nyári felújítás, s tanévkezdésre mindenhol befejeződnek a munkák. A kaposvári Lamping József Technikum és Szakképző Iskola két tantermében a régi helyett új, laminált parkettát tesznek le, a kadarkúti Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskolában a két emeletet összekötő lépcsőház lépcsőfokait javítják ki és a lépcsőfelületek burkolatát is cserélik. Az Eötvös Loránd Műszaki Technikum Virág utcai tanműhelyében két termet tesz rendbe a kivitelező, a festés és a három vizesblokk karbantartásán kívül 42 homlokzati nyílászárót cserélnek ki, s a fűtést is korszerűsítik. Utóbbira csaknem 8,3 millió forintot fordítanak. 

A Gépész Pázmány utcai parkolójában 15 nagy teherbírású csapadék- és szennyvízcsatorna-fedelet cserélnek ki, a nyári felújítássorozat a Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskolát is érinti. A B12-es tanteremben elengedhetetlenné vált az elektromos hálózat, illetve a belső informatikai hálózat karbantartása. Ezen kívül 900 négyzetméternyi falfelületet is kifestenek, a korábbi beázások miatt a mennyezet is javításra szorul. A közgazdasági technikumot is építő csapat vette birtokba: a B épületben a mellékhelyiségek karbantartása ad feladatot, továbbá épületgépészeti javításokkal is foglalkozik az építőcsapat. 

– A Barcsi Szakképző Iskolánk is bekapcsolódott a projektbe, a megkopott parketta helyére 320 négyzetméteren új burkolatot raknak le – mondta Tallián Zsolt. – A nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnáziumban részben a tükörterem padozatának javításán kívül a meghibásodott lámpatestek karbantartását is elvégzik. A helyi szakképző iskolában 305 négyzetméteren csiszolják a kopott parkettát.

Összefogtak a szülői munkaközösség aktív tagjaival

– Egy nagy munkába kezdtünk most, összesen hat tanteremben csiszolják fel a parkettát a szakemberek, a megdolgozott felületű burkolat új lakkozást is kap majd – mondta Miseta Zoltán, a balatonlellei általános iskola igazgatója. – A múlt héten indult a munka, s még legalább három hétig eltart az intézményben. Mint megtudtuk, a felújítás a Siófoki Tankerület, a balatonlellei önkormányzat, az iskola, valamint a szülői munkaközösség összefogásával valósult meg. 

Ennek révén jóval kedvezőbben alakulnak a költségek, nagyjából egymillió forintot használnak fel a munkára. Az igazgató azt mondta: a tisztasági meszelésen kívül, ha az anyagi lehetőségek engedik, később a bejárati ajtót is rendbe teszik. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában