Isten minden korosztályhoz képes szólni, akár a lelkipásztorok által is

2024.07.01. 07:00

Hatalmas ajándék az örök, változatlan Ige

Mennyire fogékonyak a fiatalok az egyház tanítására? Nem tartják-e avíttnak a Szentírás nyelvezetét, s teljesíthetetlennek az abban foglaltakat, a követendő normákat? – kérdeztük Magyarné Seres Gabriella kaposvári református lelkésztől.

Lőrincz Sándor

Fotó: TIBOR KOVACS

– Attól függ, hol találkoznak vele. Talán egy védettebb, zártabb közegben – mint például óvodánk, iskolánk –, fogékonyabbak, mint a nem egyházi intézményben oktatottak – mondta a lelkipásztor.

 – Persze ellenpélda is van bőven. 2013-tól 10 éven át hitoktatóként állami iskolákban is jelen voltam, és sok öröm és áldás ért. Láttam a lelki éhséget, a kíváncsiságot a szemekben és az arcokon, ezek mind az én személyes hitemet is erősítették. 

Hogy avítt-e? Teljesíthetetlen? A legnagyobb parancsolat Jézus szavai alapján: szeress! Szeresd Istent, a másikat és magadat is! Ez a minimum, amely egyszerre maximummá lesz. Hogyan válna ez letűnt, avítt, megkopott tanná? Hatalmas ajándékunk az örök, változatlan Ige. A nyelvezet újult, a Károli-féle fordítás helyett vagy mellett ma már Fiatalok Bibliáját is kezünkbe vehetünk, nekem is van. A kreatív Bibliába jegyzetelni, rajzolni lehet, ez is kedves. Isten minden korosztályhoz képes szólni, s ha engedi, rajtunk, egyszerű szolgáin keresztül is. S amikor így tesz, az soha nem a mi érdemünk. Mindig az Ő kegyelme. Fiatalos nyelvezettel lehet talán legjobban megszólítani az ifjakat, de mindig csakis hitelesen, őszintén, mert erre nagyon figyelnek. A szeretet parancsa tökéletesen összefoglalja a tanainkat, Jézus ezzel a szeretettel, annak megélésével egyszerre tudott fiatalt és felnőttet is Istenhez vonzani. Jó ezt a krisztusi példát követni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában