Túlgondolt rendszer?

2024.07.30. 06:55

Türelmi időt kaptak a borászok a MOHU által elfogadott üvegek felhasználására

Az újbor már nemsokára a hordókba kerül, címkék is vannak, de a regisztrált palackok még többnyire hiányoznak a zökkenőmentes értékesítéshez a Balatonboglári Borvidéken. A kötelező üvegvisszaváltási rendszerhez való csatlakozás több borász szerint lassú és rengeteg pluszterhet ró az érintett termelőkre.

Koszorus Rita

Fotó: Makovics Kornél

Sokan felesleges adminisztrációs teherként élik meg a kötelező üvegvisszaváltáshoz való csatlakozást. Már csak azért is, mert igencsak lassan megy a palackok regisztrációja. A törvény szerint ugyanis a tavalyi évben legalább 5 ezer palack bort értékesített pincészeteknek is olyan csomagolást kell használniuk eztán, amelyik visszaváltható a REpontokon. 

Még tavasszal kezdték el a palackokat a MOHU rendszerébe regisztrálni a Hujber Pincészetnél. – A címkék megérkeztek, már raktáron vannak, de még nem tudtuk felhasználni őket a regisztráció hosszassága miatt, mondta el Füredi-Hujber Katalin balatonboglári borász. Garantáltan 45 nap a regisztráció, de a gyakorlatban ez sokkal több idő. Nem tudjuk, hogy a 45-öt honnan számolják és amint beküldök egy üveget, mindig újrakezdődik a folyamat, mondta a borász. A pincészet kínálatában szereplő 10 bor és a pezsgők közül csak néhány üvegét regisztrálták eddig. 

A borászok annyit elértek, hogy türelmi időt kaptak a MOHU által elfogadott üvegek felhasználására, így a még készleten lévő „régi csomagolású” borokat is értékesíthetik. Ezt teszik Füredi-Hujber Katalinék, de a balatonlellei Pócz Pincészetnél is hasonló a gyakorlat. Pócz Attila borász kérdésünkre elmondta: a tavalyi évjáratot értékesítik. – Az új évjárathoz szükséges regisztrációt ezután kezdjük el – mondta. – Eleinte valóban hosszas volt, de érdeklődtem ismerősök körében és ők azt mondták, hogy pár nap alatt is el lehet intézni, tette hozzá a balatonlellei borász. 

A rádpusztai IKON borászat minden terméke palackját regisztráltatta a szolgáltatónál. – Már februárban elkezdtük a folyamatot, ezért minden el is készült időben – mondta Kvak Emil, az IKON Borászat vezetője. Hozzátette: a hosszas várakozást az eredményezte, hogy sokan későn ébredtek és csak júniusban kezdték el regisztráltatni csomagolásaikat. – Azt gondolom, hogy elkényelmesedett a társadalom – hívta fel a figyelmet. – Attól, hogy kijelentjük, gyűjtsük szelektíven a hulladékot, még nem fog mindenki beállni a sorba. Egy kicsit tudatosabbá kellene válnia a társadalmunknak. Nyugaton ez működik, persze mindig lesznek olyanok is, akik nem törődnek az ötven forinttal és kidobják a szemétbe vagy a kuka mellé a hulladékot, fogalmazott Kvak Emil.

Pluszköltség 

Bujdosó Ferenc szerint feleslegesen megbonyolított és túlgondolt a rendszer. – Próbálunk megfelelni minden törvényi előírásnak, de nem egyszerű – mondta a balatonlellei borász. – Teszteljük mi is a rendszert és vannak üvegek, amiket nem vesz vissza a gép. Az átállás pluszköltségekkel járt, hiszen szaktanácsadó segítségét vette igénybe a pincészet. Kérdésünkre megjegyezte: az egyébként is csökkenő borfogyasztásnak nem tett jót egy ilyen változtatás. – Nehezen találjuk meg a fiatal fogyasztókkal a közös nevezőt, és ez sem segít rajtunk. Ennek ellenére bizakodóan nézünk a jövőbe, kedden kezdjük a szüretet. Augusztusban a fehérszőlők nagy része bejön az ültetvényekről, nagyon szépek a korai fajták, sommázta Bujdosó Ferenc.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában