Rémségek a magyar tenger vizében

2024.07.23. 17:25

Ez nem bűnügyi regény: Szex és drogok rejtőznek a Balaton mélyén?

Aggasztó felfedezés látott napvilágot. A Balaton élővilágát a fürdőzők által beöntött naptejek, szexhormonok és drog maradványok fenyegetik.

Hajdú Marianna

A magyar nyár szívében, a Balaton partjainál felbukkant egy új, sötét fenyegetés. Nem a hullámok hordják, hanem az emberek: gyógyszermaradványok, hormonok, sőt még kokain is megtalálható a tó vizeiben. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet friss konferenciáján döbbenetes adatok kerültek napvilágra. Pirger Zsolt, a kutatóintézet vezetője szerint a tó vízében olyan anyagok keringenek, amik akár egy bűnügyi regénybe is illenének.

A kutatások során kiderült, hogy a Balaton élővilága komoly veszélyben van. Az UV-szűrőkkel kezelt vízibolhák megduplázták méretüket, míg a hormonkezelések alatt álló csigák embriói túl korán kikeltek. 

A Zala folyóból és a környező fürdőhelyekről érkező tisztított, de még mindig szennyezett víz évi több millió köbmétert tesz ki, amely magában foglalja a naponta a tóba kerülő 2,5 tonna naptejet is.

Molnár Éva, a kutatócsoport egyik tagja rámutatott, hogy "nem csak a tisztított szennyvíz, hanem a fürdőzők testéről lemosódó kémiai anyagok is jelentős veszélyforrást jelentenek a Balaton számára. 

Zamárdi, a nagy nyári zenei fesztivál helyszíne, különösen megdöbbentő eredményeket hozott: a vízmintákban kokain és annak bomlástermékei is kimutathatóak voltak.

A konferencia végén a szakemberek egyöntetűen állapították meg, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a helyzet javítására. A megbeszélések során kiemelték, hogy a Balaton élővilágának megóvása érdekében azonnali lépéseket kell tenni, hogy a jövő generációi is élvezhessék a tó nyújtotta szépségeket és lehetőségeket. Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács igazgatója hozzátette, hogy ez a helyzet nemcsak környezetvédelmi, hanem morális kérdés is. Mindenki felelőssége, hogy tiszteletben tartsa és megóvja ezt a nemzeti kincset.

 

Képünk illusztráció!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában