Gyakorlat

2024.07.01. 19:55

Nyári bevetésen iparkodnak az ifjú somogyi szakik

A somogyi középiskolások a javában zajló nyári gyakorlaton iparkodnak, a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) intézményeiben 996 tanuló vesz részt a programban, a siófoki centrumnál 289-en. A kisebb cégeken kívül az éttermek, cukrászdák, szállodák valamint a nagyvállalatok is tárt karokkal fogadják a fiatalokat, a KVGY-nél jelenleg heten járnak a 140 órás gyakorlatra.

Harsányi Miklós

– Most a menetfúráshoz készítettem elő az anyagot – mondta a 19 éves Orsós Tibor, a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Technikum gépésztechnikus diákja. – A 140 órás gyakorlat július 19-ig tart, amit három helyszínen töltök. Társaimmal a héten a forgácsolóüzemben vagyunk, de még két másik egységben is dolgozunk majd. Régóta érdekelnek a gépek és  a programozás  a gyárban sokrétű tudást lehet elsajátítani.

A 17 esztendős Sánta Lászlót a modern CNC-berendezésekben rejlő lehetőségek foglalkoztatják, a Gépészben még két évig tanul. A KVGY-nél jól érzi magát,  segítenek az idősebb, tapasztalt dolgozók, a fiatalember szerint a cégnél elsajátított gyakorlati fogásokat később is alkalmazhatja. Egy másik diák, Gőgös Péter azt mondta: változatos a napi program, olyan szakterületen tanulnak, ahol mindig új feladatokat kapnak. Szalai Gyula, a KVGY igazgatója azt mondta: pillanatnyilag hét fiatal tölti náluk a 140 órás nyári gyakorlatot. A duális képzésben összesen 24 diák vesz részt a cégnél, fontos eredmény, hogy a júniusban végzett diákok 40 százaléka a villamossági gyárban maradt. 

LANG7053
20240701 Kaposvár A somogyi középiskolások a javában zajló nyári gyakorlaton iparkodnak, a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC)  intézményeiben 996 tanuló vesz részt a programban, a siófoki centrumnál 289-en. A kisebb cégeken kívül a nagyvállalatok is tárt karokkal fogadják a fiatalokat, a KVGY-nél jelenleg heten járnak a 140 órás gyakorlatra. Fotó: Lang Róbert Somogyi Hírlap

– Minden olyan lehetőséget megragadunk, ami az utánpótlást segíti – hangsúlyozta az igazgató. – Jó a fiatalok hozzáállása, igyekeznek, érzik, hogy érdemes  dolgozni, fejlődni, hiszen ez a javukat szolgálja.

A KSZC tájékoztatása szerint a szakképzésben tanulóknak követelmény a szorgalmi időszakon kívüli egybefüggő szakma gyakorlat teljesítése a nyári szünetben.  A kaposvári centrum intézményeiben a napokban 996 tanulót érint a feladat, amit augusztus 31-ig kell megoldaniuk.  A Lamping József Technikum és Szakképző Iskola 87 tanulója vesz részt az egybefüggő szakmai gyakorlaton, a Jálics Ernő szakképzőben 32, az Eötvös Loránd technikumban 310, míg a Dráva Völgye technikumból 56 fiatal kapcsolódik a programba. 

– A szakképző iskolai tanulóknak –  akik szakképzési munkaszerződéssel rendelkeznek vagyis van külső gyakorlati helyük egy duális partnernél – 20 nap szabadság jár, a nyár többi részében dolgozniuk kell – közölte Karsai-Nagy Gabriella, a Siófoki Szakképzési Centrum (SSZC) szakképzési- és felnőttképzési referense. – Akiknek nincs duális partnerük, ők belső gyakorlaton vannak az iskolában, ez a szakképzői iskolai és technikumi tanulókra is vonatkozik.

A siófoki centrum Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola 116 tanulójának – a technikumi osztályok 11. és 12. évfolyamának – tömbösített nyári gyakorlatuk van. Az épületgépész-, a gépjármű mechatronikai technikusok és a fodrászok több duális partnernél kapcsolódnak a feladatba, húsz gyakorló ápoló a siófoki kórházban kap feladatot.  Karsai-Nagy Gabriella azt is közölte: a Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium 11. és 12. évfolyamos technikumi osztályaiban 109-en tanulnak. Nekik is összefüggő szakmai gyakorlatuk van a nyáron, amit a szakács, cukrász, vendégtéri,  turisztikai illetve logisztikai szaktechnikusok főként a balatoni hotelekben, éttermekben, cukrászdákban dolgoznak le. Máté Gergely, a siófoki Autó Máté Kft: ügyvezetője azt mondta: cégüknél 15 diák – gépjármű-mechatronikus, gépjármű-mechatronikai technikusok, karosszérialakatosok – tölti gyakorlatát Balatonbogláron, Siófokon és Dunaújvárosban. A fiatalok végzett, tapasztalt munkatársak mellett dolgoznak, a legkorszerűbb műszerek és célszerszámok segítségével önállóan is elvégezhetik a részfeladatokat.

 

Hotelban is dolgoznak az ifjak

 

A balatonboglári Mathiász János Technikum és Gimnázium 11. és 12. évfolyamos technikumi osztályainak tanulói zömében belső iskolai gyakorlaton vannak, a fonyódi Bacsák György Technikum és Szakképző Iskola rendészet és közszolgálat ágazatban tanuló 11. és 12. évfolyamosok – 25-en – az iskolában töltik a belső gyakorlatukat, míg a kilenc turisztikai technikus fonyódi hotelban, panzióban, illetve vendéglőben. 

 

LANG7154
20240701 Kaposvár A somogyi középiskolások a javában zajló nyári gyakorlaton iparkodnak, a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC)  intézményeiben 996 tanuló vesz részt a programban, a siófoki centrumnál 289-en. A kisebb cégeken kívül a nagyvállalatok is tárt karokkal fogadják a fiatalokat, a KVGY-nél jelenleg heten járnak a 140 órás gyakorlatra. Fotó: Lang Róbert Somogyi Hírlap

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában