Negyven fokban rohangált üveggel a fején

2024.07.12. 09:23

Heroikus küzdelem egy kisróka életéért: a fél Dunántúl megmozdult a piciért

Fél Dunántúl mozdult meg, hogy megmentsék a kisrókát Pécsett, akinek a fejére egy dunsztosüveg szorult. Hősies küzdelem zajlott órákon át a kegyetlen hőségben a balatoni Rókales vezetésével!

Hajdú Marianna

Az elmúlt napokban Pécs városa és környéke egy különös, szívszorító mentőakció színhelyévé vált. Egy szerencsétlen kisróka fejére szorult egy dunsztosüveg, és az eset híre futótűzként terjedt el a közösségi médiában. A balatoni Rókales nevű szervezet, azonnal mozgósította a segítőket, akik minden erejükkel azon voltak, hogy megmentsék az állatot.

"SOS! Van egy kisróka Pécsett, Magyarürögi úton egy dunsztosüveggel a fején!!!" 

– írták közösségi oldalukon remélve, hogy minél többen csatlakoznak a mentéshez. A Pinty dűlő és a Vörösbegy környéke hamarosan forgalmas helyszínné vált csütörtökön, ahogy egyre többen érkeztek, hogy segítsenek. Azonban a mentés nem volt egyszerű. Az első próbálkozások kudarcba fulladtak, és a róka tovább szenvedett.

"Pécs... látták a kicsit, de nem tudtuk megfogni... dzsuva, mászás, nehéz terep" 

– írták egy újabb posztban, de a csapat nem adta fel. Ismételten összegyűltek, és újabb stratégiákat dolgoztak ki. Csapdákat állítottak fel, és nagy merítőszákokkal próbálták elkapni a kis állatot. Mindenki teljes erőbedobással dolgozott, és a cél csak egy volt: megmenteni a kisrókát.

Az órák múltával a remény halványabbá vált, de a csapat fáradhatatlanul dolgozott tovább. "Aki tud esetleg, az kint parkoljon a főúton (nagyon keskenyek az utcák) és hozzon magával merítőszákot - minél nagyobbat... köszi N" – kérték és az emberek jöttek. Végül csütörtök késő esti órákban történt a csoda. A rókát sikerült elkapni, és eltávolítani a fejéről a dunsztosüveget.

Mindenki megkönnyebbült. – MEGVAAAN! 

– jött a hír a mentés után késő este. A balatoni Rókales rókamentői és az önkéntesek heroikus küzdelme egy újabb állat életét mentette meg.

Péntek reggel örömmel újságolták, hogy a kisróka jól van. 

„Jó reggelt. “...szavak nincsenek, a kicsi jól van...most is eszik, iszik. Először is hatalmas köszönet Nektek, és annak a rengeteg embernek, aki ilyen-olyan formában segített. Délután lesz egy részletes videó, ahol a közvetlen segítőim nevével fémjelezve mindent elmondok...” 

– írja a Rókales.

A kis róka állapota folyamatosan javul, bár óvatosan terhelik a gyomrát. 

„40 fok, és egy nagyon nehéz terep... A róka jól van, eszik most is éppen, iszik rengeteget - de még óvatosan terhelem a gyomrát. Egyszerűen nem értem, hogy élhet még, de odafent valaki nagyon vigyázott rá.”

A kisróka esete ismét bebizonyította, hogy a közösségi összefogás és a természetvédők áldozatos munkája csodákra képes. Pécs és környéke hősei és a balatoni Rókales csapata ismét megmutatták, hogy az állatokért való küzdelem sosem hiábavaló.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában