Úgy tűnik, a kisebb üzletek húzzák a rövidebbet

2024.07.03. 18:19

Éjszakai nyitvatartási rendelet Siófokon: Vállalkozók és az önkormányzat ütközése

A siófoki éjszakai nyitvatartási rendelet új kihívások elé állítja a helyi vállalkozókat. Utánajártunk, hogyan sikerült megugrani az elvárásokat az érintett vállalkozásokna

Sonline.hu

Fotó: Szabolcs László

A hét elején életbe lépett Siófokon az idei szezonban az üzletek éjszakai nyitva tartását szabályozó helyi rendelet. Az új szabályozás hat feltételhez köti az éjfél és hajnali 4 óra közötti nyitvatartási időt. A rendelet július elsejétől élesedett, és a feltételek betartása nélkül egy üzlet sem maradhat nyitva éjfél után.

A vállalkozók véleménye az új szabályozásról

Körbejártuk az érintett területet, hogy megtudjuk, hogyan sikerült a megszabott határidőre a hat pontból álló feltételeket megteremteni. A nagyobb szórakozóhelyek esetében nem okozott problémát a feltételek teljesítése, mivel ezek eddig is alapvetőek voltak számukra. Azonban a kisebb vendéglátóegységek esetében már többletköltséget és terhet rótt az üzemeltetőkre az új szabályozás betartása, különösen az illemhelyek kialakítása. Többen voltak, akik csak a hét elején tudták beadni az engedélyhez szükséges dokumentumokat. Ők az önkormányzat visszajelzéséig éjfélkor bezárnak. 

Sok vállalkozó panaszkodott arra, hogy több feltételt sem tart reálisnak vagy életszerűnek, de kénytelenek voltak vállalni a plusz terheket, hogy nyitva maradhassanak. Különösen a kisebb üzletek, amelyek nem rendelkeztek illemhellyel – és helyhiány miatt módjukban sem áll kialakítani – nehéz helyzetbe kerültek, hiszen ezek hiányában nem tarthatnak nyitva. Volt olyan vállalkozó is, aki nem értette, miért kell egy bárnak, amely halk zenét szolgáltat, limitert beépíteni a zenét szolgáltató berendezésbe. Továbbá kérdéses volt, hogy a repoharak visszaváltását hogyan fogják kezelni, és mennyi zsetont lesz köteles visszaváltani. Egyeseknél kérdést vetett fel a négy órakor utcára özönlő tömeg is, akik ezt megelőzően nem egy időben hagyták el a szórakozóhelyeket. 

Az önkormányzat válaszai

Természetesen a siófoki önkormányzatot is megkérdeztük az új engedélyek megkérése kapcsán szerzett tapasztalatokról. Az önkormányzat szerint a vendéglátóhelyek – néhány kivételtől eltekintve – meg tudtak felelni az elvárásoknak, bár még vannak hiánypótlás alatt álló ügyek.

Arra a kérdésre, hogy érkezett-e panasz vagy észrevétel az új engedélyek megkérése kapcsán, az önkormányzat elmondta, hogy személyesen tájékoztatták az érintetteket, és telefonon, valamint ügyfélszolgálaton reagáltak a felmerült problémákra. Írásbeli panasz nem érkezett hozzájuk.

A repoharak visszaváltásáról az önkormányzat úgy nyilatkozott, hogy céljuk a közterületen eldobott papír- és egyszer használatos műanyag poharak számának csökkentése volt, és a rendszer üzemeltetését a vállalkozókra bízták.

Előzetes egyeztetések és konzultációk

Az önkormányzat állítása szerint a rendeletet 2022-ben fogadták el, hosszú előkészítő szakaszt követően, és ez idő alatt egyeztettek az érintett vendéglátósokkal. Bár nem mindenkivel tudtak konzultálni, sok észrevételt és más városok tapasztalatait figyelembe vették.

A siófoki éjszakai nyitvatartási rendelet bevezetése vegyes fogadtatásban részesült. Míg az önkormányzat a közterületek rendjének és tisztaságának javulását reméli, addig sok helyi vállalkozó nehézségekkel szembesült az új előírások teljesítése során. Az elkövetkező hónapokban kiderül, milyen hatással lesz a rendelet a siófoki éjszakai életre és a vendéglátóegységekre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában