Fotókkal, videóval

2024.07.11. 17:06

Édesebb az élet Balatonlellén, cukrászda is őrzi a Szalay család hagyatékát

Balatonlelle új büszkesége, a Szalay Cukrászda is őrzi és ápolja a Szalay család gazdag hagyatékát, egyedi süteményekkel és századfordulós hangulattal várja vendégeit.

Hajdú Marianna

Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit szerdán a Szalay Cukrászda, hogy a tulajdonosok méltóképpen ápolják és tovább vigyék a Szalay család gazdag hagyatékát. A hangulatos eseményen részt vett Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője, Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, Tóth Gergely, a Balatoni Kulináris Műhely Ágazati Központ Nonprofit Kft. tulajdonosa, Hartmann Zoltán, a balatonlellei művelődési ház igazgatója, valamint , Kovács Péter író, a Szalay családról készült könyv írója, a család szellemi hagyatékának legmélyebb ismerője és ápolója.

Hagyomány és gasztronómia találkozása

Nagy Csaba, a cukrászda tulajdonosa, lokálpatriótaként mesélt arról, hogyan tért vissza Balatonlellére, és miként született meg az ötlet, hogy a Szalay család hagyatékát gasztronómiai formában is tovább ápolják.  Nemcsak a finom sütemények révén emlékeznek meg a családról, hiszen az épület és belső enteriőr visszarepíti a vendégeket, látogatókat a századfordulós időkbe. Elhangzott, a cukrászda kínálatában két eredeti, 1800-as évekből származó recept alapján készült sütemény is megtalálható a Szalay család receptesfüzetéből, amely az év minden napján elérhető. Ezek a finomságok zászlóshajóként édesíthetik meg a vendégek életét.

Kulturális Programok és Emlékek

A komlpexum a gasztronómiai élmények mellett, kulturális programoknak is otthont ad. Felolvasó estek, kiállítások és egyéb rendezvényekkel kívánják ápolni a Szalay család emlékét. A cukrászda falain lógó képek és emlékek is betekintést nyújtanak Szalay Imre és családjának történetébe.
Kovács Péter, a Szalay családról szóló könyv szerzője szerint a család szerepet játszik Balatonlelle fejlődésében. A Szalayak birtokolták a város több ingatlanát, és aktívan részt vettek Balatonlelle életében, annak korabeli felpezsdítésében

Szalay cukrászda
Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO

Szalay Napok: Hagyományőrző rendezvénysorozat

Hartmann Zoltán, a művelődési ház igazgatója kitért arra is, hogy a Szalay Napok rendezvénysorozat célja, hogy életben tartsa a híres lellei család emlékét. Az esemény során a résztvevők korhű ruhákban sétálnak a városban, és különböző programokkal várják az érdeklődőket. A rendezvény már kétnaposra bővült, és pünkösdi hétvégére időzítve, ezzel is elősegítve, hogy a Balaton és Lelle ne csak szezonálisan, hanem egész évben vonzó célpont legyen.

Édes hagyomány egész évben

Balatonlellének fontos a Szalay család, említette meg Móring József Attila a megnyitón elmondott beszédében. Kiemelte, örömtelinek tartja, hogy a helyiek mennyire odafigyelnek a hagyományápolásra. Az egykori nemesi család a város gazdasági növekedésében is szerepet játszott, és a Szalay Cukrászda megnyitása tovább erősíti Balatonlelle gasztronómiai kínálatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában