A sérült gyerekek fejlesztését is szolgálja az iskolakert a Bárcziban

2024.07.04. 09:00

Terápia is a kertészkedés

Élményösvényüket gazolták, valamint terményt takarítottak be a Bárczi iskola kilencedikes diákjai szerdán délelőtt. Már hatodik éve van iskolakertjük, ahol szívesen tevékenykednek, közben pedig a kerti munkákkal ismerkednek, sőt megtanulnak háztartást vezetni a sérült fiatalok.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbet

Évek óta dolgozik az iskolakertben Hegedüs Katalin, szerdán a zöldségeket szedte fel. – Nagy kedvencem a vöröshagyma, nagyon finom zsíros kenyérrel – mondta el a kilencedikes tanuló. 
Fekete Gréta egy éve dolgozik gyógypedagógusként az oktatási intézményben, s azt mondja, kollégáik is sokat segítettek az év folyamán itt.

– A képzés során megtanulják a sérült fiatalok, hogyan kell háztartást vezetni – mondta el Fekete Gréta.

Az iskolakertet 2019-ben alakították ki.
– Az Agrárminisztérium pályázatán nyertünk vetőmagokat és kerti eszközöket, mindössze két magas­ágyással kezdtünk, azóta óriásit fejlődött a terület, amit művelünk – mondta el Szabóné Skoda Boglárka, a kert vezetője. A gyógypedagógus kiemelte: nagyon fontos számukra, hogy a sérült gyerekek, akár az autisták megismerkedjenek a kerti munkával, a mezítlábas tanösvényen pedig szenzoros fejlesztéseket végeznek. 

Minden munkát maguk végeznek a diákok és pedagógusok a kertben

– A konyhakertben mindent mi csináltunk, raklapból magaságyásokat, a jelölő címkéket, ágyásszegélyeket, jelenleg paprika, paradicsom, bab, borsó, zeller, karfiol van a földben még és nagyon sokféle fűszernövény – sorolta Szabóné Skoda Boglárka. Hozzátette: nem permeteznek és van két komposztálójuk. 
 

 

A sütő-főző napokon a tankonyhán készítettek korábban pizzaszószt, amely maguk gyúrta tésztára került rá. – Tanév végén pikniket tartottunk, a kertben dolgozó gyerekeknek palacsintát sütöttek a felnőttek, készült citromfűből, mentából szörp, a zsíros kenyérre pedig saját maguk termelte hagyma, retek került – mesélte Szabóné Skoda Boglárka. Megjegyezte: a felnőttek nyáron is gondozzák majd a kertet. – Nagy örömünkre vannak olyan családok, akik az itteni munka hatására kezdtek el otthon kertészkedni. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában