Oktatás

2024.07.17. 10:37

Új esély a tanulásban: ingyenes képzések indulnak

Tudta, hogy a megújult szakképzési rendszerben két szakma és egy szakképesítés megszerzése ingyenes? Érdemes kihasználni a lehetőséget mindazoknak, akik munka, egyetemi tanulmányok mellett vagy érettségi után szeretnék bővíteni ismereteiket. A Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) tíz intézményében 41 szakma és 11 szakképesítés közül választhatnak a felnőttképzésben továbbtanulók.

Harsányi Miklós

– A 25 év feletti beiratkozók szakmai oktatása kizárólag felnőttképzési jogviszonyban történik, amelynek előnye, hogy az oktatás rugalmasan szervezhető, és általában nem nappali rendszerű  – tájékoztatott a KSZC. – A képzési idő lerövidíthető, a korábbi tanulmányok, a megszerzett tudás és tapasztalat beszámításával.

Felnőttképzés keretében technikumi képzésekre az érettségivel rendelkezők jelentkezhetnek, míg a szakképző iskolai képzések esetében ez nem feltétel. A kétéves képzéseket több esetben intenzív formában, egy év alatt bonyolítják le. Azt is közölték: a szakmai képzések körében jelennek meg a programkövetelmények alapján induló rövidebb, tanfolyamszerű képzések, amelyek nem szakmát, csak – bizonyos munkafolyamatok elvégzésére felkészítő – szakképesítést adnak.

– Ilyen jellegű képzések a 2024/2025-ös tanévben a Széchenyi István Technikumban, a Rudnay Gyula Szakképző Iskolában, a Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnáziumban és a Nagyatádi Szakképző Iskolában indulnak – derült ki a szakképzési centrum tájékoztatójából. – A felnőttképzések jellemzően a tanév elején rajtolnak, de néhány iskola szervez keresztféléves képzéseket is.

A KSZC két iskolájában – Kaposváron és Nagyatádon - indul érettségire felkészítő két éves esti képzés, azoknak, akik szakképzésben szerzett középfokú végzettséggel és szakképzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkeznek.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában