Kellemetlen

2024.08.28. 15:50

Árvaszúnyogok támadnak a Balatonnál: Rémisztő vagy csak zümmögő?

Elárasztotta a Balatont egy idegesítő, zöldes, zümmögő hadsereg! De vajon tényleg van okunk félni az árvaszúnyogoktól?

Hajdú Marianna

A balatoni nyár idén egy szokatlan vendéggel bővült: a naplemente után feltűnő, zöldes színű árvaszúnyogok egész serege zümmög a vízparton, mintha csak egy sci-fi film forgatásába csöppentünk volna. Ezek a rovarok – amelyek leginkább egy túlnőtt szúnyog és egy zöld bögöly szerelemgyerekére emlékeztetnek – valójában teljesen ártalmatlanok a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakértői szerint.

Ezek nem harapnak! – állítja a szakember, csak próbálnak egy kicsit ijesztőbbnek tűnni, mint amilyenek valójában. És valóban, bár az árvaszúnyogok mérete és zümmögése némileg hátborzongató lehet, semmi okuk nincs pánikba esni. Az egyetlen dolog, amitől tartanunk kell, az a gondolat, hogy egy ilyen "szúnyog" a fülünkbe zümmög egy romantikus balatoni estén.

De miért van ennyi árvaszúnyog idén a Balatonnál? 

Nos, úgy tűnik, a tó vízhőmérséklete és az algák mennyisége ideális körülményeket teremtett ezeknek a rovaroknak, így most ők is úgy döntöttek, hogy nyaralni jönnek. 
"Valójában ők a tó ökológiai rendszerének fontos szereplői, bár egy kicsit több a szárnyuk és kevesebb a sármjuk" – derül ki az intézet ismertetőjéből.

Az árvaszúnyogok nagy számban vannak jelen, mert az algák számukra igazi "szúnyog-svédasztalt" kínálnak. Az árvaszúnyog-lárvák ezen az algás menün cseperednek fel, hogy aztán a halak és a vízparti madarak számára is ízletes falattá váljanak. Bár kellemetlenek lehetnek, ezek a rovarok valójában fontos munkát végeznek: segítenek fenntartani a Balaton természetes egyensúlyát.

És mit tehetünk, ha el akarjuk kerülni ezeket a zümmögő vendégeket? 

Nem is olyan nagy feladat, csak kapcsoljuk le a villanyt, és ne zargassuk a bokrokat! Ugyanis az árvaszúnyogokat a fény vonzza, így egy kis sötétség sokat segíthet abban, hogy nyugodtan élvezhessük a nyári estéket.

Szóval ne aggódjunk, ha a Balatonnál idén több árvaszúnyoggal találkozunk. Ők csak a természet fontos, bár néha idegesítő, szereplői.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában