2024.08.10. 06:28
Dubaiból is Siófokra járnak az erdélyi kürtőskalácsért
A siófoki Julcsi Kalácsoda elnyerte az Év Felfedezettje díjat a Balatoni Kör 2024-es versenyén, különleges málnás és sós kürtőskalácsaival varázsolva el a zsűrit. A Balaton déli partját viszont már rég a “fájuk köré csavarták”!
A sikerük titka a hagyományos erdélyi receptben rejlik, amelyet Julianna nagymamájától örökölt
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap
A Balatoni Kör által szervezett „Az év strandétele” versenyen a siófoki vendéglátóhely tarolt, és elnyerte az Év Felfedezettje címet. Dobondi Julianna és Látrányi László, a Julcsi Kalácsoda büszke tulajdonosai, hat éve csalogatják Siófok-Szabadifürdő lakóit és nyaralóit különleges kürtőskalácsaikkal, amelyeket hétvégenként kínálnak.
A versenyen bemutatott málnás kalácsuk különlegessége a helyi, liofilizált málna használatában rejlik. A liofilizálás egy speciális fagyasztva szárítási eljárás, amely megőrzi a friss gyümölcs minden értékes tulajdonságát, így a málna íze és vitamintartalma szinte teljesen érintetlen marad. A karamellizált cukorrétegre hintett savanykás málna egy igazi ízkavalkádot nyújt, amely egyszerre édes és üdítően friss.
De nem csak az édesszájúakat varázsolta el Julcsi és Laci munkája. A sós kürtőskalácsuk is nagy sikert aratott a zsűri körében. Ez a különlegesség nemcsak ínycsiklandó, hanem innovatív is: a sajtot nem töltelékként használják, hanem baconnel vagy anélkül pirítják össze a sós tésztával.
Látogatásunkkor éppen a Kozma család nagyobb rendelését készítették elő. A fehérvári család minden nyáron ellátogat Siófokra, és ilyenkor sosem hagyják ki Julcsiék kürtőskalácsát. A két gyermek, Adél és Ádám, már izgatottan várták, hogy megkaphassák a csomagokat a sok finom kaláccsal. Miközben beszélgettünk, folyamatosan érkeztek a kalácsrajongó vásárlók. Egy dubai rendszámos terepjáró sofőrje is megállt, hogy a leengedett ablakon kikiabálva adja le rendelését, mint valami „kalácsdrive” - ban. Laciék jót mosolyogtak és persze felvették a rendelést.
Laciék jókedve és vendégszeretete minden nap érzékelhető, gyakran a szomszédok is csak beszélgetni ülnek be hozzájuk, miközben ők szorgosan dolgoznak. A food truck előtt kihelyezett táblákon humoros üzenetek olvashatók, amelyek mosolyt csalnak az érkezők arcára. A sikerük titka a hagyományos erdélyi receptben rejlik, amelyet Julianna nagymamájától örökölt. Minden kalács valódi vajjal, tojással és tejjel készül, megőrizve a régi idők ízeit és minőségét és abban , hogy valóban szívvel-lélekkel készítik a kalácsaikat, és ezt a szeretetet minden falatban érezni lehet.
A díjátadó után Fábián Judit és Veres Viktor is megérkeztek, hogy gratuláljanak a sikerhez, és megkóstolják a díjnyertes sós kalácsot. Természetesen a málnás kalácsból is vettek, hiszen az ő töreki kertjükből származik a versenyre benevezett kalács alapanyagául szolgáló málna.
És hogyan készülnek a díjnyertes kürtőskalácsok? Hát így: