Kóstolás

2024.08.23. 17:25

Gasztrokaland vette kezdetét, somogyi termelőkkel és balatoni borászokkal

"Ízek • Borok • Találkozások" elnevezéssel egyedülálló országos kezdeményezést indít az iFood Élelmiszer Klaszter együttműködve a Kislépték Egyesülettel, valamint a Balatonboglári Borvidékkel. A programsorozat első állomása a Miénk a város fesztivál, amelynek nulladik napján öt kaposvári étteremben és egy cukrászdában lehet megkóstolni a különleges kínálatot.

Góz Lilla

Öt kaposvári étterem, öt borászat és számos somogyi termelő, élelmiszeripari szereplő döntött úgy, hogy egy közös kezdeményezést indítanak szeptember ötödikén a Miénk a város fesztivál keretében. 

– A cél egy olyan gasztronómiai kínálat létrehozása, ahol a vendégek egy helyi alapanyagokból kialakított menüsort kóstolhatnak meg – mondta el Szommerné Egyed Linda a iFood Élelmiszer Klaszter elnöke a pénteki sajtótájékoztatón. Kiemelte: az ötlet bő két hónapja született meg azzal a céllal, hogy a fogyasztók minél szélesebb körben megismerjék a helyi élelmiszerfeldolgozók és a kistermelők termékeit.  Podmaniczky Péter, a Balatonboglári Borvidék elnöke azt hangsúlyozta: a cél, hogy a fogyasztók ne csak egy boroscímkét lássanak, hanem megértsék a borok történetét, többet megtudjanak a fajtáról, a termőhelyről és a termelőről. 

– Kaposvár egy karnyújtásnyira van a Balatonboglári Borvidéktől, így szeretnénk, ha minél többen megismernék a kiváló borokat, ezért is csatlakoztunk a kezdeményezéshez, az egyik legjobb és legsokszínűbb borvidékről van szó, ahol kiváló pezsgők, könnyű és tartalmas fehérborok, valamint csodálatos gyümölcsös vörösborok is készülnek – tette hozzá elnök. Vrancsik Tibor, a Kislépték Egyesület képviseletében pedig kiemelte: azon dolgoznak, hogy a kistermelők által előállított élelmiszerek helyben, vagy minél kevesebb közvetítővel jussanak el a fogyasztóhoz, az "Ízek • Borok • Találkozások" elnevezésű programsorozatban mindez megvalósul. Pintér Rómeó Kaposvár alpolgármestere szerint a program összehangban van Kaposvár gazdasági, környezetvédelmi célkitűzéseivel és támogatja az Egészséges Kaposvár 2030 Programot is. Szeptember 5-én este fél héttől a város öt éttermében egyidőben szervezik meg a borvacsorákat, ahová várják a kulináris élmények kedvelőit. Az édesszájú vendégeket pedig a
város egyik cukrászdájában kóstolhatnak erre az alkalomra készült finomságokat, amelyeket aztán egy isteni késői szüretelésű borral kísérhetnek. A részvétel regisztrációhoz kötött, erről a közösségi oldalon napokon belül tájékoztatást nyújtanak a szervezők. 

Résztvevő éttermek: Dorottya Étterem, Kapos Étterem, Trattoria La Prima Étterem, La Pergola Étterem és a L' Altro Étterem lenne, valamint a Gard'Ann Cukrászda.
Résztvevő élelmiszer feldolgozók: Fino-Food Kft., KOMETA 99 Zrt., Halker Kft., 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft., Kapos Ternero Kft., Sarkpont Zrt., Privát Hús Kft.
Résztvevő kistermelők: Vrancsik Tibor-Erdőkert-gomba és szarvasgomba gyűjtő, gombaszakértő, Krista Zoltán-Krista Porta-különleges savanyúságok és zöldségkrémek, Radák Renáta-Igazi Ízek-tej és tejtermékek, Madarász Zoltán-Somogyország Ízei Porrogi Manufaktúra-gyümölcs lekvárok és szörpök, Nagy Renáta-Pöttyös Kert-zöldség és
feldolgozott zöldség, fűszernövények, Hanzel Róbert méhész.
Résztvevő borászatok: Garamvári Pincészet, Pócz Pincészet, Bujdosó Szőlőbirtok, Androsics Pincészet, Podmaniczky Pincészet, Rádpuszta Szőlőbirtok
 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában