Puma vadászrepülő ezred tragédiája

2024.08.08. 17:03

Legendás pilóta előtt tisztelegtek a Somogy felett is elhúzó Gripen vadászrepülők

A Magyar Honvédség Gripen vadászgépei szerdán különleges repüléssel tisztelegtek vitéz nemes Molnár László és a Puma vadászezred emléke előtt, átrepülve több somogyi település felett is, ahol lenyűgözve figyelhettük az égi parádét.

Hajdú Marianna

Három Gripen vadászgép repült át szerdán Somogy megye több települése és Sopron felett, tisztelegve a második világháborúban hősi halált halt vitéz nemes Molnár László előtt

Forrás: MATASZ Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezet

Augusztus 7-én egy méltóságteljes és meghitt esemény keretében tisztelegtek a Magyar Honvédség vadászrepülői az 1944-ben hősi halált halt vitéz nemes Molnár László emléke előtt a Puma vadászrepülő ezred tragédiájának és a pilóta halálának 80. évfordulóján.

A tiszteletrepülést a Kecskeméti Repülődandár három Gripen vadászgépe hajtotta végre, átrepülve Kereki, a Balaton, Balatonalmádi, Veszprém-Jutas repülőtér, Káld, Kenyeri repülőtér, Fertőszentmiklós és Sopron egén. Ezek a települések és repülőterek számos érdeklődőt  vonzottak, hiszen a repülők már erőteljes hangjukkal messziről hírdették érkezésüket. Akik megcsodálták a repülők áthúzását, azok elmondhatják, hogy nem mindennapi élményben volt részük. 

Forrás: MATASZ Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezet

Ez a repülődandár büszkén viseli nevét, amelyet a legeredményesebb pumáról, a somogyi születésű vitéz Szentgyörgyi Dezsőről kapta. A tiszteletrepülés útvonala szimbolikusan is emlékeztet arra a bátorságra és elszántságra, amit a Puma vadászrepülő ezred és a hősi halált halt Molnár László is képviselt.

 Molnár László, a második világháború egyik legeredményesebb magyar vadászpilótája volt, akinek hősiességét a Puma vadászrepülő század tagjaként vívott légi csaták során mutatta meg. A tragikus sorsú pilóta emlékét idén a gyásznap 80. évfordulóján a nemzet tisztelte meg. 

A repülők miután több somogyi települést is érintettek, pontban 10 óra 24 perckor, Molnár halálának pontos időpontjában húztak át a hős pilóta sopronbánfalvi sírja felett, ami az 1945 óta itt nem látott harci repülőgépek megjelenésével különös jelentőséget kapott.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, és Orbay Judit, Molnár László unokahúga, valamint a város lakói és a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) tagjai részt vettek az emlékezésen. Az eseményen különösen megható pillanatokat okozott, amikor a Gripenek alacsony magasságban áthúztak a soproni emlékhelyek és a somogyi települések fölött, erős hanghatással és rezgéssel kísérve. A tiszteletadás nem csak a pilóta, hanem az egész Puma ezred áldozatos szolgálatát is megelevenítette. 

A megemlékezésen Pozsgay Péter, a MATASZ Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezet elnöke kihangsúlyozta: 

"Ez a tiszteletrepülés azt üzeni, hogy nem feledkezünk meg hőseinkről, akik az életüket áldozták hazánkért." 

A Puma vadászezred emléknapja így nem csak a múlt tragédiáira emlékeztet, hanem arra is, hogy a hősiesség és áldozatvállalás időtlen értékek, amelyeket mindig tisztelni és ápolni kell és soha ne feledkezzünk meg azokról, akik a legnagyobbat áldozták a békéért és szabadságért.

"Vitéz nemes Molnár László haláláig a Puma ezredben szolgált. Édesapja volt az, aki a sopronbánfalvi temetőben művészi sírelméket állíttatott fiának, repülőgépe légcsavartollaiból. Molnár összesen 132 bevetést repült, amely során 25 igazolt légigyőzelmet ért el."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában