Katasztrófavédelem - videóval

2024.08.02. 14:57

Megkezdték a beavatkozást a magyar tűzoltók Észak-Macedóniában

Az ország Délnyugati részén Breznicában egy nemzeti parkban vetik be a magyar tűzoltókat. 1200 méteres hegységben, egy falu házait kell megvédeniük.

Klein Péter Nándor

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság

A 46 emberből és 13 járműből álló magyar tűzoltócsapat augusztus 1-jén 12:38-kor lépte át a röszkei határátkelőt. Szerbián keresztül vezetett az útjuk, a szerb – észak-macedón határt 22:28-kor lépték át. Észak-Macedónia fővárosába, Szkopjéba éjfél körül érkeztek meg. Négy óra pihenést követően kettévált a csapat. Egy hatfős törzs az Észak-Macedón Védelmi és Mentési Igazgatóság bázisán koordinálja a beavatkozást és tart kapcsolatot a helyi és más nemzetközi erőkkel.

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A csapat másik része 40 emberrel és 9 járművel a helyi katasztrófavédelem által a magyarok részére kijelölt kárterület felé vette az irányt. Az ország Délnyugati körzetében, a Makedonszki Brod-i járásában lévő Breznica (Брезница) településen vetik be őket. A kijelölt helyszínre egy alig két és fél méter széles erdei úton jutottak el, a barátságtalan terepviszonyok miatt alig 10-12 kilométer/órás sebességgel tudtak haladni.

Péntek délután egykor kezdték meg a beavatkozást a helyi nemzeti park munkatársainak koordinálásával. Az adott területen egy meredek hegyoldalon ég az erdő, amely földi úton megközelíthetetlen, azt más erők a levegőből oltják. A magyar tűzoltók elsősorban nem tűzoltást, hanem az erdőben egy védelmi sáv kialakítását végzik. Láncfűrészekkel és kéziszerszámokkal egy sávban kivágják a fákat, hogy a tűz ne tudjon átterjedni Breznica házaira és tanyáira.

2024.augusztus másodikán megkezdték a beavatkozást a magyar tűzoltók Észak-Macedóniában. Az ország Délnyugati részén Breznicában egy nemzeti parkban vetik be a magyar tűzoltókat. 1200 méteres hegységben, egy falu házait kell megvédeniük.
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság


A beavatkozást nagyban nehezíti a hegyes, sziklás terep. Főként fenyvesekből a hegytetőkön pedig cserjékből álló növényzet ég, itt alakítják ki a védősávot. A hőmérséklet 34 Celsius-fok. A magyar csapat feladata, hogy megvédjék Breznicát, illetve hogy drónokkal felderítsék a tűz által veszélyeztetett területeket, modellezzék annak terjedési irányát és sebességét.
A parancsnok, Tóth Imre tűzoltó alezredes jelenlegi tájékoztatása szerint az első napon nappali beavatkozásra rendezkednek be, hajnaltól szürkületig dolgoznak.

A legnagyobb nehézséget a füst és a tűz közelében mérhető akár száz Celsius-fokos hőmérséklet jelenti. Ilyen körülmények között igazán emberpróbáló feladat védőruhában nehéz fizikai munkát végezni. A kiutazás és az eddigi beavatkozás során nem történt rendkívüli esemény, a magyar csapat tagjai jól vannak, egészségügyi biztosításukat az Országos Mentőszolgálat mentőorvosa és két mentőtechnikusa látja el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában