Összefogtak a kisbajomiak, jótékonysági koncertet szerveztek

2024.08.07. 11:30

Megmentenék a templomukat

Összefogott a kisbajomi református közösség, hogy megóvják az 1847-ben épült fadonga boltozatos református templomot. Az országosan védett műemléképület megújításához pénzre lenne szükségük.

Koszorus Rita

– Nincs jó állapotban a templomunk, szükséges lenne a tető felújítása, szigetelésre szorulna, de üvegtáblák is hiányoznak. Ez több tízmillió forintba is kerülhet, de már annak is nagyon örülnénk, ha az ablakokat rendbe tudnánk hozni és az ajtókat megújíthatnánk – mondta Orbán Ágnes presbiter. A nemes cél érdekében a kisbajomi református közösség augusztus 25-ére jótékonysági koncertet szervez, amelyen Mészáros János Elek lép fel. 

A tetőfelújítás elengedhetetlen, a nyílászárókat is cserélni kellene

– Támogatói jegyet adunk, amely olcsóbb, mint egy mozijegy, mindössze 2 ezer forint, de bármekkora összeggel lehet támogatni a célt, hiszen azt szeretnénk, ha ez a csodálatos templom, amely az építészeti örökségünk egy kincse, megmaradna az utókornak. 

Az összefogás motorja Bódis Tamás lelkész, a református közösség tagjai is tevékenyen részt vesznek a szervezésben és a munkában. Korábban már kitisztították a templom csatornáját, de rendbe hozták Kacsó Lajos, az 1847-ben elhunyt kisbajomi lelkipásztor sír­emlékét is. 
A jövőben egy imasétány kialakítását is szeretnék a templomnál, amelyhez a lépcsőket társadalmi munkában elkezdték elkészíteni. Orbán Ágnes felhívta a figyelmet, hogy egyszer már megmutatta a helyi közösség erejét, amikor 1847-ben leégett a falu, és újra kellett építeni a templomot. Őseik összefogással, közös erővel hozták helyre az épületet, az utódok bíznak abban, ezúttal is eredményre vezetnek erőfeszítéseik. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában