Emelkednek az értékek

2024.08.23. 06:55

Szennyvízvizsgálat Kaposváron: növekvő koronavírus és influenza örökítőanyag Somogy vármegyében

Kaposváron és Somogy vármegyében a 33. heti szennyvízvizsgálatok alapján növekedett a koronavírus és influenza örökítőanyaga.

Hajdú Marianna

2490739559

Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

Az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb szennyvízvizsgálati jelentése szerint Kaposváron és Somogy vármegye több településén is a korábbihoz képest, emelkedett a koronavírus és az influenza örökítőanyagának mennyisége a 33. héten. Ez az adat arra utal, hogy mindkét vírus aktívan jelen van a régióban, és szükség lehet a járványügyi intézkedések fokozott betartására, különösen a közelgő őszi-téli időszakban.

A kép egy szennyvízvizsgálat hőtérképét ábrázolja, amely a szennyvízben található koronavírus örökítőanyagának koncentrációját mutatja különböző magyarországi településeken, az idő múlásával.
Kaposváron és Somogy vármegye más településein végzett szennyvízvizsgálatok eredményei, amelyek a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját mutatják a 33. héten
Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)

 

Koronavírus és influenza együttes jelenléte

A szennyvízvizsgálatok eredményei alapján nem csak a koronavírus, hanem az influenza örökítőanyaga is növekedett Kaposváron és más Somogy vármegyei településeken. Ez különösen aggasztó, mivel a két vírus együttes jelenléte fokozhatja a légúti megbetegedések terjedését, valamint megnehezítheti az egészségügyi rendszer terhelését. Az NNK szakértői hangsúlyozzák, hogy a lakosság számára kiemelten fontos a védőoltások igénybevétele mind a koronavírus, mind az influenza ellen.


Helyi különbségek Somogyban 

A vizsgálatok során kiderült, hogy a vírusok örökítőanyagának koncentrációja városonként eltérő. Kaposváron és néhány más településen a növekedés jelentősebb, míg más helyeken stagnálást vagy enyhe csökkenést tapasztaltak. Az NNK folyamatosan figyeli a szennyvízben található örökítőanyagok szintjét, és szükség esetén további intézkedéseket javasol a helyi hatóságoknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában