A legszebb konyhakerteket is díjazzák Buzsákon

2024.08.09. 11:30

Táncba viszik a falut

Több évtizedes hagyomány, hogy Mária-naphoz kapcsolódóan búcsút rendeznek Buzsákon. Az észak-somogyi településen idén is rendkívül színes kulturális programokkal kedveskednek a hozzájuk érkezőknek.

Góz Lilla

Táncba viszik a falut a buzsákiak

Fotó: TIBOR KOVACS

Büszkén mutatják be hímzéseiket, népi hagyományaikat az ott élők. Vézás, boszorkányos és rátétes, aki vasárnap ellátogat Buzsákba, megismerheti a falu három hímzését, sőt még az így készült népviseleteket is megnézheti. Ezen a napon bemutatkozik a látogatóknak Csuka Tímea festőművész is, elhozva képeit a buzsáki búcsúra.

Buzsák
Fotó: TIBOR KOVACS

Hagyományosan augusztus közepén tartják a búcsút a településen. A fél tízkor kezdődő ünnepi szentmisét követően kirakodóvásár várja a faluba látogatókat. Nagy Lajosné népi iparművész mutatja be interaktív előadáson a falu hímzett kincseit. A gyerekeknek népi játszóházzal kedveskednek, a felnőtteket pedig Gyanó Szilvia főmúzeológus avatja be a házi pálinkafőzés balatoni hagyományaiba, majd kóstolóval kedveskedik a résztvevőknek. Délután négy órakor a néptáncosok a falu központjából a tájházig táncolnak a vásári forgatagban. 

Fergeteges folklór 

A helyi gyermek- és felnőtt­együttesek is fellépnek a falu legnagyobb ünnepén, de érkeznek Erdélyből, Zetelakáról is néptáncosok. A fergeteges folklórműsort követően táncház várja az érdeklődőket, majd Peter Šrámek és a Jambo zenekar szórakoztatja a közönséget. 
A búcsú alkalmából elismeréseket is átadnak. Avatott zsűri járta körbe a versenyre benevezett konyhakerteket, és a legszebbek jutalmat kapnak.
– A falu második ízben nevezett a legszebb konyhakertek programba, fontosnak tartjuk, hogy a hagyományápolás mellett a portákon kertészkedjenek, és nagy örömünkre még sokan termelik meg otthon maguknak a zöldségeket, gyümölcsöket – mondta el Kara Lajos, Buzsák polgármestere. 

Hamar gazdára találnak a házak Buzsákon

– Nagy örömünkre az idén tovább gyarapodott a falu lakossága, és azt is büszkén mondhatjuk el, hogy ma már csak elvétve találni eladó ingatlant Buzsákon. Az eladó házak nagyon hamar gazdára találnak – mondta elégedetten a polgármester. Kiemelte: az óvodában is nőtt a gyereklétszám, három csoportban foglalkoznak a gyerekekkel.
– A minibölcsőde telt házzal üzemel, jövőre szeretnék tizennégy fősre a férőhelyek számát bővíteni – emelte ki Kara Lajos. Megjegyezte: egyre több német család költözik a településre, a helyi nyolcosztályos iskolában három német gyermeket is oktatnak szeptembertől.

Kicsinosítják a portákat az ünnepre 

Kara Lajos, Buzsák polgármestere arról is beszélt, hogy a településének három nagy rendezvénye van minden esztendőben, és ezek közül a buzsáki búcsú vonzza a legtöbb érdeklődőt, és az egykori buzsákiak közül erre az eseményre jönnek haza a legtöbben.
– Máig megmaradt az a hagyomány, hogy a buzsáki búcsú idejére mindenki szépen rendbe teszi, kicsinosítja a portáját és finom ebéddel várja a rokonokat, majd utána együtt kimennek a búcsúi forgatagba, amelyen természetesen a céllövölde vagy a különleges kézműves árusok portékái is elmaradhatatlan részei a rendezvénynek – jegyezte meg a polgármester. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában