Művészet

2024.08.14. 20:00

Vászonra festik az emlékeket a böhönyei alkotók

Akril, akvarell technikával és pasztellkrétával készülnek a színes munkák a böhönyei alkotónapokon. Az eseményt, melynek a Községi Könyvtár és Művelődési Ház ad helyet, harmadik alkalommal szervezték meg a településen, ahol jobbára a nyári élmények kerülnek vászonra.

Marosi Gábor

Nagy Erika festőművész, az alkotónapok szakmai vezetője elmondta, a tábor célja, hogy segítsék, tanítsák és fejlesszék a művészet iránt érdeklődőket. A nyarat és annak szépségét jelölték meg témának, ezért a legtöbben ehhez kapcsolódva készítik el alkotásaikat. A résztvevőket Böhönye és környéke, a somogyi tájak ihlették meg. Rózsavölgyi Hilda nagyatádi alkotó azonban az El Caminon (Szent Jakab-út) szerezett emlékekből is táplálkozik és ezt viszi vászonra.

A nyári élmények kerülnek vászonra Böhönyén
A nyári élmények kerülnek vászonra Böhönyén
Fotó: TIBOR KOVACS

– Több mint 30 képet készítettem már az El Camino-ról, ebből hoztam is magammal néhányat és belekezdek majd egy újba is – mondta Rózsavölgyi Hilda. – Egy rólam készült fényképet szeretnék „átvinni” a festővászonra. Nem lesz egyszerű, de nem is lehetetlen feladat – tette hozzá a nagyatádi alkotó, aki elmondása szerint, amatőr festő, de állandóan tanul valami újat.

Az alkotónapok legfiatalabb festője egy általános iskolás böhönyei lány, Nagy Luca. A diák érdeklődésünkre elmondta, nagyon élvezi az alkotást, régóta fest hobbi szinten és már a kezdetek óta résztvevője az alkotónapoknak. Kedden kezdődött el a tábor, azóta kettő képet festett meg akril technikával.

A nyári élmények kerülnek vászonra Böhönyén
Fiatalok is élvezik az alkotást 
Fotó: TIBOR KOVACS

Őz és napraforgó is került már vászonra 

– Az állatok, a környezet és a természet érdekel nagyon, ezért egy őzikés és egy napraforgós képet készítettem már el – mondta. – Az elmúlt években és most is nagyon sokat tanultam az idősebbektől. Ellestem a különböző technikákat, módszereket és festésmódokat. Rengeteg tapasztalatot szereztem, melyet később még tovább tudok fejleszteni – tette hozzá a böhönyei fiatal.

Nagy Erika, a tábor vezetője arról is beszélt, elsősorban helyiekre és környékbeliekre építik az alkotónapokat, azonban bárki csatlakozhat a festőkhöz. Az eseményt mindig az augusztus 20-a előtti héten szervezik meg. A böhönyei önkormányzattól sok segítséget kapnak, éppen ezért minden alkotó egy-egy képet adományoz a településnek. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában