Pedró élete

2024.08.25. 07:00

Mesekönyvet írt a vidramama

Pedró mese címmel jelent meg Balogh Mártának, a petesmalmi vidrapark vezetőjének új könyve. Kötetben egy kis vidra életének első egy évét, gondozásának történetét meséli el.

Góz Lilla

Fotó: Szoke Viktoria

Pedró a hetvenedik vidra, amely igazán kalandos úton került a dél-somogyi vidraparkba és különösen közel került Balogh Márta szívéhez.

– A Séd patak medrében, sírva találták meg 2021 novemberében Pedrót. A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány egyik munkatársa hason fekve, a patak medréből halászta ki a csöppséget, ugyanis a kis vidra olyan helyre bújt, ahol alig lehetett hozzáférni – mesélte a petesmalmi vidrapark vezetője. 

Hozzátette: az állat anyja feltehetően elpusztult. Pedró mindössze héthetes lehetett, amikor rátaláltak az állatmentők és három óránként etetni kellett. Cumisüvegből táplálták.
– Eleinte nagyon félénk volt, nehezen barátkozott meg az új helyzettel. Hamar a kedvence lett a franciaágy, nagyon szeret bemászni a párna alá és van már egy kedvenc macija is – mesélte Balogh Márta, aki a közösségi oldalon több blogbejegyzést írt, amelyekben az állat szemszögéből mutatta be felcseperedésének történetét. – Ők vadállatok, s a természetben van a helyük. Ahhoz azonban, hogy mielőbb visszakerülhessenek a természetes közegükbe, szakember segítsége kell – emelte ki a petesmalmi vidramama. 
Balogh Márta keze alatt számos kis vidra cseperedett már fel az évek során. Hetvennégy állatot tudott visszahelyezni természetes élőhelyére elkötelezett gondoskodása után. 
– Idén tavasszal négy kis vidrát engedtünk szabadon – mondta. – Orsika Oroszlányból került hozzám tavaly nyáron, Olivért a vízimentők hozták, Dórit és Dollyt pedig Sárszentmihályon egy olajosaknából mentették ki a munkások. 
Balogh Márta hozzátette: legtöbb kis védencét cumival is táplálnia kellett és átlagosan csaknem egy évig maradtak nála. Kiemelte: a végső elengedés a Fővárosi Állat- és Növénykert szakembereinek segítségével történik természetvédelmi területen. 
Két állandó lakója van a petesmalmi vidraparknak; Tomi és Boni látványetetésére sokan látogatnak el.

Vidraparadicsomot alakítottak ki

Balogh Márta elmondta: bízik benne, hogy új könyve elnyeri az olvasók tetszését. Szeptember hetedikén tíz órától délután négy óráig mutatja be kötetét Petesmalomban. A Somogy Természetvédelmi Szervezet egyébként 1998-ban elsődlegesen madárvédelmi célokkal vásárolta meg Petesmalomban a közel 100 hektáros fás-tavas területet, mely az elmúlt évek alatt vidraparadicsommá nőtte ki magát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában