Kikötő

2024.09.13. 12:05

Békét hirdettek a földvári kikötőben

Nem támadja tovább a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület a balatonföldvári vitorláskikötő építését, erről Herényi Károly, az egyesület elnöke a közösségi médiában tett közzé közleményt.

Koszorus Rita

Azt írta: az egyesület közbékét szeretne teremteni, megválasztott képviselőként az októberben felálló új testületben a város érdekeit képviselné. Herényi kitért rá, hogy tárgyalt a kikötőt építő cég tulajdonosaival. 

– Több ízben egyeztettem a kikötőépítő cég, a Balabo Kft. tulajdonosaival is. Mi, a Mosolygók azt szerettük volna elérni, hogy a Nyugati strandra ne épüljön kikötő. Nem vagyunk kikötőépítés-ellenesek, nekünk a helyszínnel és a jogszerűséggel volt bajunk – áll a közleményben. 
Herényi Károly megkeresésünkre elmondta: mivel a kikötőépítést meggátolni nem tudják, a felépítését sem szeretnék késleltetni. 

– Ez jelentős bevételkiesést eredményezne, ami nem a város érdekeit szolgálja, mondta kérdésünkre. 
Kiemelte: az egyesület 3 pert indított a kikötőépítés ügyében, kettőt meg is nyert. 

– Az építő cég vezetőjével folytatott tárgyaláson javasolta, az önkormányzat rendelkezzen tulajdonjoggal a kikötőben. Ezáltal a város profitálhatna a nyereségből, de ebben a kérdésben nem született egyezség. 
Másik javaslata egy alapítvány létrehozása volt, a beruházó egyetértett. A per visszavonása esetén a Balabo Kft. minden évben befizeti a nyeresége 10 százalékát, de minimum 15 millió forintot a Kvassay sétány és a Nyugati strand közösségi tér fejlesztésére a Kvassay Alapítványba. 
A Mosolygó Balatonföldvár Egyesület a június 9-i önkormányzati választáson három mandátumot szerzett az októberben felálló képviselő-testületbe. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában