Fesztiválok

2024.09.16. 10:33

Borhamisítókat és a rossz minőségű borok árusítóit büntették meg a Balatonon

Akit ilyen csaláson kaptak, azt akár száműzhették is a régióból. A vádlottakat Balatonalmáditól 20 kilométerre,  Balácán,  a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó régészeti parkban fogták perbe. A játékos eseményen egyébként nem csak a borhamistásról volt szó, a turisták megismerkedhettek a balatoni régió borkutúrájával, a római kortól napjainkig.

Fotóillusztráció

Fotó: TIBOR KOVACS

A helyi hagyományőrzők segítségével még egy szüret részesei is lehettek a vendégek, majd római kori vigadalomban találhatták magukat. Aki időben érkezett, az nem csak finom borokat kóstolhat, de olyan amulettet is készíthetett, amely megvédi őt a mérgezett boroktól. Ezzel párhuzamosan a gyerekek is megismerkedhettek a szőlőpréselés rejtelmeivel, a római katonák életével. Éskovács Péter, a Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója szerint: az ilyen kreatív, történelmi alapokon nyugvó események sokat segíthetnek abban, hogy a turisták az őszi szezonban is elinduljanak a Balaton irányba. Az ilyen kreatív, családi eseményekből azonban még hiány van a környéken. 

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint: jóval árnyaltabb a kép. A Balaton egyik őszi kulináris húzóágazata a borturizmus, nagyon sokan látogatják azokat a boros fesztiválokat, amelyek  itt zajlanak. Szerinte legalább 30-40, kisebb - nagyobb szüreti fesztivál startol el a következő hetekben. , amelyek gyakran nem csak a magyarokat, de számos külföldit is arra ösztönöznek, hogy elinduljanak a Balatonra. Ilyen volt például a most hétvégén (szeptember 13-15.)   lezajlott siófoki kulináris ízutazás,  a GasztroFok. E fesztivál a térség gazdag bor- és gasztronómiai kínálatát volt hivatott bemutatni. Az esős idő ellenére sokan voltak a településen. Az esemény keretein belül, az érdeklődőknek lehetőségük volt „körbekóstolni” a résztvevő vendéglátóhelyek erre az alkalomra összeállított menüsorait Széplaktól Sóstóig, Kilititől Szabadiig, bevonták a helyi termelőket ebbe az akcióba. Természetesen a finom ételekhez, finom borokat is párosítottak. A kulináris események mellett,  ezen a hétvégén tartották meg a Balatonfondo kerékpáros fesztivált is, amely nemcsak verseny, hanem közösségi esemény is volt a Balatonnál. A hidegebb idő és a nagy szél ellenére hatalmas fanatikus, mintegy ezer fős bringás rajongó gyűlt össze a tó partján. Mindez azt bizonyítja, hogy az év mind a négy évszakában, időjárástól függetlenül is lehet szervezni olyan eseményeket, amelyek megtalálják célcsoportjukat. 

Fekete Tamás szerint: az őszi fesztiválokat, kulináris eseményeket szinte vég nélkül lehetne sorolni. Ezért is hozta lére a VisitBalaton365 csapata azt az oldalt, amelyen  ötleteket próbálnak adni az utazóknak. A portálon 1500 olyan szállás- és vendéglátóhelyet, valamint egyéb attrakciót gyűjtöttek össze, amelyek egészen biztosan nyitva vannak ebben az évszakban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában