Helyi közélet

2024.09.01. 13:29

Ezekkel az egyszerű módszerekkel segítheted a zökkenőmentes iskolakezdést

Az iskolakezdés időszaka sok család számára jelent kihívást, különösen akkor, ha a gyerekek még a nyári szünet laza napirendjében élnek. A problémamentes visszatérés az iskolai életbe nem a szükséges iskolai felszerelések beszerzésén múlik, hanem azon, hogy a gyermekek szervezetét mennyire tudjuk felkészíteni a szabadságukat korlátozó hétköznapi rutinra. Az alábbi szokások bevezetésével nemcsak az iskolakezdést tehetjük könnyebbé, hanem hosszú távon is hozzájárulhatunk a gyerekek testi-lelki jóllétéhez. Kezdje el még már ma.

Sonline.hu

Fotó: Kiss János

1. Rendszeres alvási rend kialakítása 

Az egyik legfontosabb lépés az iskolakezdés előtt a megfelelő alvási szokások bevezetése. A megfelelő minőségű és elegendő idejű alvás nemcsak a koncentrációt javítja, hanem az egész napos energiaszintet és hangulatot is pozitívan befolyásolja. Érdemes már egy-két héttel az iskolakezdés előtt elkezdeni a lefekvés és az ébredés idejének fokozatos előrehozását, de már pár nap odafigyelés is rengeteget segíthet. A napi 15 perccel korábbi ébresztéssel és lefekvési idővel szinte észrevétlenül át tudjuk állítani a gyerekek biológiai óráját, így kevésbé lesz számára megterhelő a koránkelés.   

2. Egészséges táplálkozás és rendszeres étkezések 

Mivel a gyerekek energiaszükséglete magas, de a glikogénraktáraik kicsik, a rendszeres étkezési idők biztosítják, hogy a testük folyamatosan hozzájusson a szükséges energiához. A rendszeres étkezések segítenek elkerülni a vércukorszint ingadozását, amely ingerlékenységet és koncentrációs nehézségeket okozhat. Fontos, hogy naponta többször, kis mennyiségben étkezzenek, és kerüljék a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket.  

3. Folyamatos hidratálás 

A megfelelő folyadékbevitel különösen fontos a gyerekek számára, mivel segíti az agyi funkciókat, a koncentrációt és az általános egészségi állapotot. Az iskolában töltött órák alatt is fontos, hogy a gyerekek rendszeresen igyanak vizet. Egy vidám, könnyen hordozható kulacs is segíthet abban, hogy a gyerekek örömmel elegendő folyadékot igyanak a nap folyamán. A vízivás szokásának kialakításában segíthetünk azzal, ha akár egy időzítőt segítségül hívva óránként kérjük meg gyermekünket pár korty víz ivására. Amennyiben a tiszta vizet visszautasítja, próbáljuk meg finoman ízesíteni a természetes vizet friss gyümölcsdarabokkal, vagy a waterdrop Microdrinkekkel. 

4. Intenzív testmozgás biztosítása 

A nyári szünet után fontos, hogy a gyerekek visszatérjenek a rendszeres mozgáshoz, legyen szó sportedzésekről, kirándulásokról vagy akár közös családi sétákról. A testmozgás hozzájárul a fizikai állóképességük, izom- és csontfejlődésükhöz, valamint mentális jóllétükhöz. A közepes és magas intenzitású mozgás segíthet abban, hogy jobban koncentráljanak az iskolai feladatokra és könnyebben kezeljék az új kihívásokat. Törekedjünk arra, hogy olyan sportágakat válasszunk, amelyben gyermekünk örömét leli, és igyekezzünk aktív közös programokkal természetessé tenni a mindennapi mozgást. 

5. Pozitív napirend és időbeosztás 

Érdemes arra is figyelmet szentelnünk, hogy a gyerekeket mentálisan is felkészítsük az iskolai időszakra. Mivel a figyelmük természetes módon elkalandozik, az iskolakezdés előtti mindennap szánjunk pár percet arra, hogy átbeszéljük, mire számíthatnak. Érdemes átbeszélni a napirendet, végiggondolni a heti időbeosztást, az örömöket, izgalmakat, kihívásokat, nehézségeket, és azok lehetséges megoldásait. Próbáljuk meg közösen kialakítani a napi- és heti rendet, mert ezzel növelhetjük a felelősségérzetét, és segíthet nekik az iskolai feladatok hatékony kezelésében. Értékeljük, ha gyermekünk megosztja velünk érzéseit, hallgassuk meg, vegyünk komolyan az esetleges aggályait, és igyekezzünk őket minél több információval ellátni, hogy magabiztosan kezdhessék az új tanévet.  

Az iskolakezdés nemcsak a tanulásról szól, hanem egyben lehetőség is arra, hogy egészséges szokásokkal alapozzuk meg a gyerekek jövőjét. A rendszeres alvás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő hidratálás, a testmozgás és a biztonságot adó, támogató családi légkör mind hozzájárulnak ahhoz, hogy gyermekeink sikeresen vegyék az iskolai kihívásokat, és élvezzék a tanév minden pillanatát. 

A Waterdrop kínálatában most kivételesen kedvezményes áron szerezheted be új kulacsod vagy próbálhatod ki a hozzáadott cukor és mesterséges ízfokozó nélküli Microdrink italkockákat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában