Segítő szándék

2024.09.16. 13:55

Fecskementés: Lisztkukaccal etetik a konyhában a fecskéket

Fecskementő akcióba kezdtek több somogyi településen, miután a hirtelen jött őszi időben megzavarodott, legyengült fecskék jelentek meg az utakon, azok mellett. Sok helyen az autósok el is ütötték a bajba jutott kis szárnyasokat, de egyre többen szedik össze a vonulásra most képtelen állatokat, hogy etetéssel segítsenek átvészelni nekik ezt az időszakot.

Koszorus Rita

A lakásban, a konyhaasztalon több doboznyi fecske várta, hogy ő is sorra kerüljön. Volt persze olyan kis szárnyas is, aki már annyira felélénkült a tápláló ennivalótól, hogy a fűtéscsőre felrepülve szemlélte, amint társait is megetetik. – Ezzel a túrós keverékkel etetjük őket, egy csomó tápanyag van benne, amitől megerősödnek és jót tesz az emésztésüknek, magyarázta Fehérváry Zita a Kutyatár Egyesület és a Magyar Madártani Egyesület önkéntese. 

Éjszaka is dolgoznak az önkéntesek 

A fecskéket az önkéntesek kezükbe véve, csipesszel etették. A madarakat hétvégén és hétfőn gyűjtötték be a Desedán, ahol többen jelezték, hogy elhullott egyedeket is találtak. – Azonnal mentünk ki a gyerekeimmel és Kovács Tamás önkéntessel, összeszedtük a legyengült, éhes madarakat, tette hozzá Zita, akinek a lakásában ottjártunkkor már mintegy hatvanra duzzadt a fecskepopuláció. – Kiírtam csoportokba is, hogy figyelmesen vezessenek, tettünk ki táblákat is, mert a toponári szőlőhegyen gyakran gyorsan hajtanak az  autósok, sokat el is ütöttek, mondta Kovács Tamás, a Hortobágyi Madárkórház önkéntese. Hozzátette: a büfék környékén majdnem mindenhol volt egy elpusztult fecske, de a kaposvári belvárosban is köröztek a megzavarodott fecskék. 

Ott segítenek, ahol tudnak

Balatonlelléről is hoztak több fecskét a kaposvári állatbarátokhoz. – Majdnem ötvenet hoztak, de sajnos sok elpusztult, mire ideértek velük, tette hozzá Fehérváry Zita, akinek folyamatosan cseng a telefonja. Hol azért hívják, mert legyengült fecskét hoznának hozzá, hol pedig tanácsot kérnek tőle, hogy mivel etessék az állatokat. 
Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportjának vezetője azt javasolta, hogy ha eltévedt vagy földön gubbasztó, ücsörgő fecskét látunk vigyük meleg helyre és etessük meg. – Ne adjunk nekik szalámit vagy hasonló dolgokat. Csak rovarral etessük őket, a lisztkukac a legjobb, de például csontit semmiképpen ne adjunk nekik, mondta Molnár Marcell. Hozzátette: nagyrészt a tőlünk északabbra fészkelő fecskék kerültek bajba a hirtelen jött rossz idő miatt. 

Nem egyedi a jelenség

– Most mentek volna Afrikába, nagy részük idei fiatal volt. Nem csak az a baj, hogy fáznak, de 10 Celsius környékén nem találnak rovart. Azért szállnak alacsonyan, vagy éppen szállnak le, mert legyengültek és nincs élelmük. 
Azért elsősorban a vízpartok környékén jelentkezett a probléma, mert most lenne az árvaszúnyog rajzás, ami elegendő táplálékkal látná el a vonuló fecskéket is, de a hirtelen érkezett lehűlés miatt ez kitolódik, tette hozzá a szakember. 
Molnár Marcell kiemelte: időnként előfordulnak hasonló jelenségek, de míg korábban 10-15 évente volt olyan hirtelen időjárás változás, mint jelenleg, addig az elmúlt időszakban akár 3-5 évente is előfordul. Ezt pedig megérzi a fecskepopuláció. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában