A vér nem válik vízzé!

2024.09.17. 08:47

Fecskementés másként: miért ne engedjük ki most a cicákat?

A hirtelen lehűlés és esőzések miatt az éppen délre tartó fecskék mostanra legyengültek. Sokan érzik ezekben a napokban feladatuknak a madarak mentését akár élelemmel, akár azzal, hogy összeszedik őket és biztonságos helyre szállítják. De van még valami, amit megtehetünk, ha a fecskementésben macskatulajdonosként részt szeretnénk vállalni.

Hajdú Marianna

A macskák vadászösztöne miatt veszélyt jelenthetnek a legyengült fecskekre, akik a föld közelében repülnek. Tartsuk őket bent, hogy segítsük a fecskék túlélését

Forrás: pixabay

A váratlanul beköszöntött hideg időjárás miatt a fecskék egyelőre nem tudják útjukat folytatni, s a talajhoz közel repülve igyekeznek élelemhez, a meleg aszfalton némi meleghez jutni, így viszont sebezhető célponttá válnak. Ebben a helyzetben a macskák ösztönei azonnal működésbe lépnek.

Száját nyalogató macska, amit érdemes most bezárva tartani a fecskementés érdekében
A kijárós macskákat érdemes most zárt térben tartani, hogy megóvjuk a gyenge fecskét a vadászösztönük által vezérelt támadásoktól, ezzl is támogatva a fecskementést
Forrás: pixabay

Vörös Zsuzsanna, a Siófoki állatmenhely vezetője szerint ilyenkor különösen nagy a felelőssége a kijárós macskák gazdáinak. – A cicák számára ezek az alacsonyan repkedő fecskék igazi kihívást jelentenek, vadászösztönük hajtja őket, és bármennyire is szeretjük kedvenceinket, most azt kell tennünk, ami a legjobb a fecskék számára: bent kell tartanunk a macskákat – mondja Zsuzsanna.

 

Sok állatbarát megértette a fecskementés fontosságát és amellett, hogy próbálják a madarakat védeni, élelmet is biztosítanak nekik. Vannak, akik apró gesztusokkal, például a bokrokban vagy magas fűben meghúzódó szúnyogok és bogarak megzavarásával segítik a fecskék élelemhez jutását.

Vörös Zsuzsanna most arra most arra kéri a macskatartókat, hogy különösen figyeljenek oda kedvenceikre. Ha nincs lehetőség a lakásban tartani őket, akkor egy zárt garázs, fészer is megteszi – a lényeg, hogy a cicák ne férjenek hozzá a sebezhető madarakhoz. – Egy kis odafigyeléssel mindenki tehet azért, hogy a fecskék biztonságban átvészeljék ezt a nehéz időszakot, hívta fel a figyelmet az állatmenhely vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában