Vonatfütty és Nagyberek

2024.09.07. 19:55

Féláron utazhattak egész nap a balatonfenyvesi kisvasúttal a vasparipák szerelmesei

Huszonhetedik alkalommal rendezte meg szombaton a MÁV-START a kisvasúti napot Balatonfenyvesen.

Koszorus Rita

Huszonhetedik alkalommal rendezte meg szombaton a MÁV-START a kisvasúti napot Balatonfenyvesen. A rendezvény ingyenesen látogatható, a vasúttársaság és Somogyszentpál önkormányzata több programmal is készült a vasútbarátok körében különösen kedvelt eseményre.  Ezen a napon a kisvasúton 50 százalékos alkalmi kedvezménnyel lehetett utazni Balatonfenyves és Somogyszentpál között. Ráadásul a szombati nap folyamán Magyarországról bárhonnan féláron lehetett Balatonfenyvesre vonatozni, közölte a vasúttársaság. 

A balatonfenyvesi kisvasút napján azt a mozdonyt is közlekedtették, amely a tavaly év végén Balatonfenyvesre érkezett. A balatonfenyveseiek által Fenyvesi Kispöfögő névre keresztelt mozdony korábban a kecskeméti kisvasúton szolgált. 

A gőzösös utazáson kívül több programmal is készültek a szervezők, Balatonfenyvesen műhelylátogatással és a keskeny nyomközű járművek kiállításával, míg Somogyszentpálon színpadi és családi programokkal, valamint kirakodó vásárral.

A Balatonfenyvesi kisvasút az egyetlen, egész évben üzemelő keskeny nyomtávú vonal az országban, amely nem csak turisztikai látványosság, hanem a hivatásforgalmat is kiszolgálja. 2021-ben 20 év után újraépítették a csisztai ágat, így újból elérhetővé vált a Berek gyógyfürdője. A nyári hónapokban rengetegen keresik fel a kisvasútat, havi 30-35 ezren is megfordulnak a Nagyberekben vonaton. A tavalyi évben összesen 108 ezren utaztak a keskeny nyomtávon, míg az idei hőség ellenére is már több mint 70 ezren látogatták meg a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasutat 2024-ben.

 

Az eseményen köszöntőt mondott Biró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke, Lombár Gábor Balatonefenyves polgármestere és Gallovich Gusztáv, a MÁV Zrt. területi személyszállítási és vontatási igazgatója. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában