Soha rosszabb évük ne legyen!

2024.09.14. 14:00

Felsorakoztak a mézlovagrendek Kaposváron

A szemerkélő, majd megerősödő eső ellenére felvonultak a mézlovagrendek Kaposvár belvárosában, hogy népszerűsítsék a hazai mézet. A kaposvári Mézfesztivál az ország egyetlen rendezvénye, amely kizárólag a mézről szól, és méltón folytatja a történelmi hagyományokat, mert 900 éves írásos dokumentumok szólnak a zselici méhészkedésről.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

A somogyvári Gyócsi Krisztián a munkahelye mellett 100 méhcsalád gondozásával foglalkozik és a Dél-Balatoni Mézlovagrend tagja. A családi gazdaságában a feleségével és a gyerekekkel együtt pörgetik a mézet. Eddig nagybani termelésre törekedtek, de mivel tartósan alacsony a felvásárlási ár, a saját csomagolású, minőségi mézek előállításában látja a kiutat. 

Kaposvári Mézfesztivál Felsorakoztak a mézlovagrendek Kaposváron
Felsorakoztak a mézlovagrendek Kaposváron Fotó: Muzslay Péter

A szervező Zselici Mézlovagrend mellett a dél-balatoniakon kívül a niklai Szent Ambrus Mézlovagrend képviselte a somogyi méhészeket, de eljöttek a söjtöri Ambrózia, a gyulai Göndöcs Benedek, a baranyai Janus Pannonius, a székesfehérvári Szent István, a sárvári Apiarius, a jászberényi Jászsági és a berettyóújfalui Bihari Mézlovagrend képviselői is. A határon túlról a Csíkszéki, a Nyárádmenti Bocskai István, és a dél-vidéki Temerini Mézlovagrend tagjai érkeztek. 
A szárazság ellenére az utóbbi három év legjobb méztermése volt az idei Erdélyben. A csíkszeredai Zöldi István méhcsaládonként 10-15 kilogramm mézet gyűjtött be. Hobbi szinten tart 23 méhcsaládot, és 150 kilométerre is vándoroltatja őket, de a Kárpátokon túlra nem merészkedik.
– Gyenge hordás volt – panaszolta a temerini Birinyi Szabolcs, aki összehasonlította a szerbiai és a magyar árakat, és nagyjából hasonlóakat talált: náluk az akácméz 1000-1200, a vegyes virágméz 850, a repceméz kilója 750 dinár, sorolta.

Fotó: Muzslay Péter

– Mondjuk, hogy közepesre sikerült a szezon, soha rosszabb nem legyen! – mondta Mészáros János, a Zselici Méhészeti Egyesület elnöke. – A repceméz gyengébb volt a szokásosnál, ám kiemelkedő volt a hársméz, és ez meglepő, mert a hárs nem szokott éveken keresztül jó termést hozni. Az akác közepes lett, és nagyon gyenge lett a nyár végén a napraforgó Somogyban az aszály miatt. Van panaszunk a szárazságra, mert a virágzó növénykultúrákról augusztusban és szeptemberben a méhek általában még gyűjtenek virágport, de az idén minden teljesen kiszáradt, mint a sivatagban. 

Fotó: Muzslay Péter

A megnyitón Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője a méhészek kitartását dicsérte, és hangsúlyozta, hogy a kormány támogatásával fel kell lépni a mézhamisítás ellen, de ez nehéz küzdelem. Borhi Zsombor, kaposvári alpolgármester köszöntőjében arról ejtett szót, hogy a méz egészséges táplálék, és fogyasztása kapcsolódik ahhoz a programhoz, miszerint 2o30-ra az egyik legegészségesebb megyei jogú várossá váljon Kaposvár.

– A méz folyékony arany, és a szimbóluma az ember és a természet között egyensúlynak – mondta a hajdúböszörményi Takács Fanni, akit Magyarország 2024-es mézkirálynőjének választottak.  

 

Antidömping eljárást javasoltak a méhészek  

Az árak a padló alatt vannak a hamis méz hatására, jegyezte meg Mészáros János, aki hozzátette: a méhészek jövője a saját kiszerelésű, kézműves, helyi termékek előállítása saját csomagolásban, így termékeiket különféle rendezvényeken kis kiszerelésben árusíthatják. A kínai hamis mézeket listázzák ki az EU-ból, vagy import vámot tegyenek rá, különben ellehetetlenül a hazai méhészet – fogalmazta meg a javaslatait az Országos Méhészeti Egyesület (OMME). Laboratóriumi körülmények között előállított, ipari mézjellegű készítményeket árulnak Európa szerte, ezért az OMME az Európai Bizottságnak beadta a az antidömping eljárásról szóló felhívását, melyet 11 ország méhészeti szakszövetségei támogatnak, köztük a szlovákok, a csehek és lengyelek. Bross Péter, az OMME elnöke a kaposvári mézfesztivál ideje alatt a felvidéki méhészek meghívására tartott előadást az európai mézpiaci helyzetről. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában